Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Horská služba v Krkonoších cvičí záchranu z lavin. Předvedla nový lavinový modul

Horští záchranáři dnes u Richtrových bud v Krkonoších předvedli záchranu z lavin, měření sněhových profilů a využití nového modulu lavinové prevence, který je součástí aplikace Záchranka. Šlo o součást mezinárodního lavinového a kynologického kurzu horských služeb, který se koná tento týden v Krkonoších.

U Richtrových bud v nadmořské výšce okolo 1140 metrů bylo dopoledne osm stupňů pod nulou a v místě praktických ukázek přes 1,5 metru sněhu.

"Podmínky máme dobré, letos nám větší množství sněhu napadlo přímo do kurzu, s tím se musíme porovnat. Kurzu se účastní psovodi ze čtyř zemí, kromě Česka, také z Polska, Slovenska a Slovinska," řekl novinářům náčelník Horské služby (HS) Krkonoše Pavel Cingr.

Horští záchranáři jsou v akci, mají lavinové sondy, lavinové vyhledávače, lopaty a další záchranářské vybavení. Psovodi se psy cvičí vyhledávání lidí z předem připravených cvičných sněhových záhrabů nebo vyhledávání zasypaných lidí v lavině. Lavinové vyhledávače rozmístěné pod sněhem, takzvané pípáky, simulují situaci po pádu laviny. Výcvik se odehrává na více místech, kromě Richtrových bud také na hřebenech mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor.

"Když pes zachytí lidský pach, začne hrabat, tím označí místo, kde zasypaný pravděpodobně je. Je důležité člověka nalézt co nejdříve, jde o každou minutu. Milník je 18. minuta, potom se začínají lidé dusit a šance na záchranu se rychle snižuje," řekl záchranář HS Jan Šimeček.

Lavinoví preventisté HS měří lavinové profily kvůli zvýšení bezpečnosti pohybu návštěvníků hor. Každý den aktualizují reporty na webu podle vývoje situace a tvoří předpovědi pro vývoj situace pro další dny. "Letos poprvé v zimní sezoně spouštíme nový mezinárodní modul lavinové prevence, člověk si může pomocí aplikace nejen přivolat pomoc, ale podívat se na aktuální podmínky v horském terénu a další novinkou je i přenos videa z místa události, což může pomoci horské službě," řekl ředitel aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Přes novou službu lze přivolat pomoc nejen v Česku, ale také v Rakousku a slovenských horách. Základem modulu je číselné zobrazení aktuální situace v oblastech s vydávanou lavinovou výstrahou. Data pocházejí přímo od lavinových preventistů příslušných pohoří, součástí modulu je odkaz na jejich webové stránky.

"Aplikace Záchranka nám pomáhá zejména při lokalizaci místa, zpřesnění je značné, jsme pak schopni na místo poslat menší tým lidí," řekl Cingr.

Od začátku zimní sezony od 1. prosince horští záchranáři v Krkonoších měli 650 výjezdů, z toho většina připadá na úrazy na sjezdovkách. "Lavinovou událost jsme v současné zimní sezoně neměli. Dosavadní sezona je standardní," řekl Cingr.

V Krkonoších v lavinových lokalitách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti, lavinové riziko je značné. Na hřebenech Krkonoš je až 165 centimetrů sněhu z toho 20 cm připadlo za posledních 24 hodin, uvedla ráno HS.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky ČR, zdraví, rekreace, horská služba, hory, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba v Krkonoších cvičí záchranu z lavin. Předvedla nový lavinový modul  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.