Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rychnovská nemocnice už by neměla spadat pod tu v Náchodě. Udělala první krok k osamostatnění

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje by rád osamostatnil nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. V budoucnu by měla fungovat jako samostatné zdravotnické zařízení. V současné době totiž spadá pod Oblastní nemocnici Náchod. Hejtmanství uvedlo, že realizovalo první krok k osamostatnění.

 „Dlouho jsme vyhodnocovali společný model náchodské a rychnovské nemocnice a došli jsme k názoru, že by bylo dobré nemocnice osamostatnit i s ohledem na to, co čeká zdravotnictví v nadcházející dekádě,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman kraje Martin Červíček (ODS).  

Podle jeho slov by nebylo dobré dělat unáhlené kroky v podobě okamžitého odtržení. Od 1. ledna se proto nemocnice v Rychnově nad Kněžnou stala takzvaným odštěpeným závodem Oblastní nemocnice v Náchodě. V tomto režimu bude fungovat následující tři roky.  

„Pokud se model osvědčí, jsme připraveni dokončit proces s úplným osamostatněním nemocnice,“ uvedl Červíček. Oddělením nemocnice by podle Červíčka mohl kraj lépe definovat potřeby kraje z hlediska zajištění zdravotní péče a ekonomickou situaci jednotlivých nemocnic.  

Za spojením nemocnice stálo insolvenční řízení  

Ke spojení nemocnic v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě stálo insolvenční řízení v roce 2013. “Zřízení odštěpného závodu je po vzniku samostatně řízené části závodu s vlastním ředitelem dalším a finálním krokem před úplným osamostatněním. Tento krok ukáže schopnosti nemocnice ekonomicky obstát v této době, která je do jisté míry ještě složitější než v předchozích letech,“ uvedl ve zprávě radní Zdeněk Fink (HDK). 

V současné době se v areálu rychnovské nemocnice staví nový pavilon urgentního příjmu. Ten vznikne přístavbou stávajícího pavilonu a rekonstrukcí stávajícího objektu. „Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden multifunkční celek, jehož zprovoznění je plánováno koncem roku 2025,“ uvádí ve zprávě mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.  

Nemocnice Rychnov nad Kněžnou zajišťuje zdravotní péči pro druhý největší okres Královéhradeckého kraje a zároveň i turisticky oblíbenou oblast Orlických hor. Je také přirozenou spádovou nemocnicí pro průmyslovou zónu Solnice–Kvasiny. V nemocnici pracuje 560 zaměstnanců a svým pacientům nabízí péči v 11 oborech ambulantní, lůžkové či komplementární zdravotnické péče, přičemž disponuje 250 lůžky. 

Ohodnoť článek

Foto ZHKHK

Štítky nemocnice, Rychnov nad Kněžnou, sloučení, Náchod, oblastní, nemocnice, zdraví, finance, Královéhradecký, kraj, zdravotnictví

Rychnovská nemocnice už by neměla spadat pod tu v Náchodě. Udělala první krok k osamostatnění  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.