Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ředitel hradecké krajské policie odmítl nátlak na policisty, kteří odešli od policie

Ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Sehnoutka odmítl nátlak ze své strany na dva vysoce postavené policisty, kteří nedávno odešli od policie.

Oba opustili policii na vlastní žádost o ukončení služebního poměru a důvody policistů byly jejich svobodným rozhodnutím, vyplynulo z vyjádření ředitele Sehnoutky . Okolnosti odchodů obou policistů prověřuje úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR.

"S oběma policisty jsem vedl opakované seriózní jednání, jakýkoliv nátlak z mé strany odmítám. Oba odešli na vlastní žádost o ukončení služebního poměru a důvody policistů byly jejich svobodným rozhodnutím. ... Do doby výsledků tohoto šetření je předčasné se jakkoliv vyjadřovat," uvedl v prohlášení Sehnoutka.

Podle Deníku N jde o dosavadního šéfa trutnovské policie Pavla Škanderu a bývalého krajského policejního náměstka Jiřího Karáska, který se rozhodl odejít do civilu ke konci loňského roku a v prvních lednových dnech náhle zemřel. Karásek opustil řady policie po téměř 34 letech a Škandera po více než 38 letech, uvedla na webu policie. Podle Deníku N krajský ředitel donutil oba opustit místo a odejít do civilu.

Kontrola policejního prezídia byla nařízena na popud vyjádření bývalého policejního prezidenta Jana Švejdara, který mimo jiné na sociální síti X uvedl, že Karásek byl k odchodu donucen. "Byl policistou s velkým P, neskutečně dobrým a velkým srdcem, důsledný, apolitický, poctivý, spravedlivý. Miloval svou rodinu a práci. Jirka byl můj velký kamarád, byl donucen. Důvod? Přátelství se mnou, křivdy z minulosti. Jiný důvod mu nesdělili," uvedl na sociální síti Jan Švejdar. Švejdar v čele policie skončil po příchodu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) před dvěma lety. V dubnu 2022 ho nahradil současný policejní prezident Martin Vondrášek.

"Pan policejní prezident zaznamenal vyjádření Jana Švejdara. V reakci na tato slova nechal informace obsažené v prohlášení prověřit Úřadem vnitřní kontroly Policejního prezídia ČR. V tuto chvíli nemám informace o tom, kdy by mohly být výsledky k dispozici," sdělil mluvčí prezidia Ondřej Moravčík.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, policie, personální, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel hradecké krajské policie odmítl nátlak na policisty, kteří odešli od policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.