Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Stará lanovka přepravila z Pece na Sněžku za 63 let přes sedm milionů lidí

Před 75 lety, 15. ledna 1949, byl zahájen provoz sedačkové lanové dráhy z Pece pod Sněžkou na vrchol Růžové hory, která byla později prodloužena až na Sněžku. Tradiční dvousedačková lanová dráha byla ve své době nejstarší dochovanou původní lanovkou v ČR. Provoz ukončila kvůli technickému stavu v září 2012. Turisty přepravovala více než 63 let v prakticky původním stavu. Za tu dobu na vrchol Sněžky vyvezla více než 7,2 milionu cestujících. Životnost technologie lanové dráhy přitom její výrobce původně odhadoval na 17 let.

Původní lanovku vyrobila v licenci švýcarské firmy Von Roll chrudimská Transporta. Horní úsek měřil 1967 metrů, dolní 1560 metrů. Lanovka každou hodinu přepravila 250 lidí a sedačky jezdily rychlostí devět kilometrů za hodinu. Jízda z dolní stanice v Peci pod Sněžkou až na vrchol Sněžky trvala 25 minut, cestující při ní překonali převýšení 704 metrů. Již v 70. letech se však začala projevovat nedostatečná přepravní kapacita lanovky, v letním období při pěkném počasí se u dolní stanice v Peci tvořily až čtyřhodinové fronty. Vůbec největší návštěvnost zaznamenala lanovka v letech 1972 a 1973, kdy bylo přepraveno více než 250.000 cestujících ročně.

První úvahy o výstavbě nové lanovky pocházejí už ze sedmdesátých let. Ale až po složité shodě s orgány ochrany přírody byla vybrána varianta rekonstrukce lanovky v původní trase z Pece na Sněžku a s posunutím dolní stanice k chatě Lesovna. Přípravné práce začaly v roce 1999. Nová lanová dráha na Sněžku byla postavena v období od září 2011 do prosince 2013, první úsek na Růžovou horu je v provozu od prosince 2013, úsek na Sněžku od února 2014. Nové zařízení nabízí turistům čtyřmístné kabiny a doba jízdy na vrchol se zkrátila na 16 minut, Kapacita lanovky, 250 osob za hodinu, však zůstala stejná, což byla podmínka ochránců přírody.

Provoz lanovky je zejména na druhém úseku velmi často ovlivněn silným větrem. Téměř polovinu dní v roce tak druhý úsek bývá podle provozovatele lanovky z tohoto důvodu mimo provoz. Nejvíce je větrem ovlivněna závěrečná část tratě pod horní stanicí, kde vede trasa lanovky jen kousek nad hranou Obřího dolu. Na vrcholu Sněžky často vítr dosahuje v nárazech až 200 kilometrů za hodinu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radim Polcer

Štítky ČR, stavby, turistika, rekreace, 15. ledna, lanovka, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stará lanovka přepravila z Pece na Sněžku za 63 let přes sedm milionů lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.