Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vražda na hradeckém nádraží zahýbala veřejností. Město ujišťuje, že udělá pro její bezpečnost maximum

Dalo se tragédii na vlakovém nádraží zabránit? Dělá město maximum, aby se lidé v Hradci cítili bezpečně? To jsou otázky, které si poté, co v kolejišti vyhasl život 14 letého chlapce, klade snad každý. Bezpečnost ve městě je přitom jedna z priorit hradeckého vedení.

ANKETA: Cítíte se v Hradci Králové bezpečně?

Celkem hlasovalo360 čtenářů

Město Hradec Králové se snaží zlepšit situaci v lokalitách, kde se shlukují problematické osoby a kde policisté musejí častěji řešit konfliktní situace. Jedná se například o některé části parků, temná zakoutí u paneláků, ale i právě lokalitu hradeckého vlakového nádraží. 

V rámci prevence kriminality došlo například k rozšíření kamerového systému o několik nových bodů, městská policie bude mít brzy novou mobilní služebnu, plánuje i navýšení počtu strážníků a došlo též k posílení asistentů prevence kriminality. Zároveň byla městem zahájena intenzivní jednání s Policií České republiky a Správou železnic, vlastníkem nádražní budovy, o bezpečnostních opatřeních na hradeckém nádraží a jeho okolí.

Některá místa by podle samotné primátorky Pavlíny Springerové snesla ještě intenzivnější dohled. "Více než rok řešíme různé varianty, kterými dosáhnout snížení kriminální činnosti v našem městě. Ačkoliv v některých lokalitách pomáhají například kamerové systémy, které postupně rozšiřujeme, či zvýšený dohled městské policie nebo asistentů prevence kriminality, jsou zde i takové, kde jsou podobná opatření bohužel stále nedostatečná. Jedná se právě o hradecké nádraží, kde v minulém týdnu vpodvečer došlo k násilné trestné činnosti, která znepokojila a zasáhla širokou veřejnost,“ uvádí v tiskové zprávě primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

Právě budova nádraží a kolejiště jsou pod správou státní organizace Správa železnic. Dohled nad jejich blízkým okolím zajišťuje město. Problém je ale někde jinde. „V okolí nádraží se nachází i budova, která je přezdívána „Holubí dům“ a ve které se příležitostně zdržují problematické osoby. Vzhledem k tomu, že se jedná o soukromý objekt, nemůžeme zde provádět efektivní dohled a je odpovědností majitele, aby budovu zabezpečil proti nepovolenému vniknutí cizí osoby,“ uvádí ve zprávě ředitel Městské policie Hradec Králové Martin Žďárský s tím, že dohled strážníků na některých místech je často omezen právě soukromým vlastnictvím.

Na hradeckém nádraží se konal pietní akt za zavražděného čtrnáctiletého chlapce. Přišlo několik stovek lidí

Na hlavním nádraží v Hradci Králové se v neděli 7. ledna konal pietní akt za zavražděného čtrnáctiletého Filipa. Toho ubodal dvaatřicetiletý muž ve čtvrtek přímo v kolejišti. Na místě se sešlo několik stovek lidí, rodina, příbuzní i kamarádi....

Pravdou je, že město nechalo za poslední roky nainstalovat nové kamerové body po městě. Jedná se například o Sukovy sady, náměstí Svobody nebo zimní stadion. Tato místa jsou teď více monitorována. Další opatření budou následovat. „Koncem loňského roku zastupitelstvo schválilo finance na pořízení mobilní služebny pro strážníky městské policie. Tato služebna bude nasazována právě v problémových lokalitách, kde bude plnit především preventivní funkci. Díky zabudovanému kamerovému systému se stane takzvaným „mobilním kamerovým bodem”, a tím zajistí v těchto místech efektivnější dokumentaci přestupkových jednání a jejich následné snadnější řešení. V provozu by měla být v průběhu letošního roku,“ popisuje primátorka.

S novým rokem došlo také k navýšení počtu asistentů prevence kriminality. Město navíc připravuje posílení počtu příslušníků městské policie právě kvůli zvýšení pocitu bezpečí, jejich nábor je od minulého roku nově motivován i přidělením služebních bytů. V přípravě je také nová koncepce prevence kriminality ve městě, která řeší budoucnost systematického boje s kriminalitou ve městě.

Bezpečnosti v lokalitě hlavního nádraží v Hradci Králové se bude Hradecká Drbna věnovat i ve své pravidelné Politické koridě. Další díl vydáme v pondělí ráno.

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky bezpečnost, Hradec Králové, mobilní služebna, strážník, vražda, nádraží, ČR

Vražda na hradeckém  nádraží zahýbala veřejností. Město ujišťuje, že udělá pro její bezpečnost maximum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.