Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradecká nemocnice bude mít nejmodernější chirurgický pavilon v ČR s 22 operačními sály

Fakultní nemocnice Hradec Králové se pustí do největší investiční akce v historii fungování nemocnice. Půjde o modernizaci chirurgických oborů a zprovoznění nového chirurgického pavilonu, který bude patřit mezi nejmodernější v České republice. Náklady celé akce se odhadují na 4,3 miliardy korun. Do pár týdnů chce vedení nemocnice začít hledat společnost, která si modernizaci vezme na starosti.

Modernizací chirurgických oborů v Hradci Králové vznikne jeden z největších operačních traktů v České republice s 22 nejmodernějšími operačními sály. V nich budou moci lékaři provádět například roboty asistované operace.  

„Projekt přinese možnost restrukturalizace chirurgických kapacit, spojených se vznikem nových oddělení. Jde například o oddělení nižší intenzivní péče, multioborového septického oddělení a další. Samozřejmě přinese také zlepšení prostředí pro pacienty a také nabídne lepší zázemí personálu nemocnice,“ uvádí v tiskové zprávě ředitel hradecké nemocnice Aleš Herman

První fáze počítá s vybudováním přístavby k současnému Pavilonu akademika Bedrny. Ten v Hradci Králové funguje už od roku 1985. „V současné době tak nestíhá držet krok s potřebami moderní medicíny,“ uvedl ve zprávě mluvčí nemocnice Jan Špelda

Po dokončení se do nové přístavby přestěhují všechny chirurgické obory a začne samotnou rekonstrukcí pavilonu. Tu totiž není možné provést za běžného provozu. Po dokončení rekonstrukce se do opravené budovy přestěhují chirurgické obory. Podle Špeldy má jít například o ortopedii nebo ORL.  

Nemocnice uvedla, že během několika týdnů začne hledat společnost, která by se největší investiční akce v historii nemocnice ujala. Výsledky tendru bychom měli znát do konce letošního roku. S pracemi se má začít na začátku toho příštího. Kompletně hotovo by mohlo být za čtyři roky.  

„Projekt Modernizace chirurgických oborů, který Fakultní nemocnice Hradec Králové připravuje několik let, je zcela zásadní pro další rozvoj nemocnice,“ uvedl ředitel.  

Rekonstrukce a přístavba pavilonu má vyjít na 4,3 miliardy korun. Nemocnice si ji může dovolit díky navýšení státních prostředků do strategických investic nemocnic.  

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové od loňského podzimu stavbaři také pracují na rekonstrukci budov a provozů laboratorních oborů. Stavební práce za zhruba 230 milionů korun jsou naplánovány do jara 2025. Nemocnice chystá také projekt výstavby kliniky infekčních nemocí, dostavbu dětské chirurgie a traumatologie a další projekty. Spolu s dalšími subjekty také plánuje výstavbu parkovacích domů, které by zlepšily situaci s parkováním v areálu nemocnice a jeho okolí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNHK

Štítky nemocnice, pavilon, Česko, operační sál, projekt, přístavba, rekonstrukce, Hradec Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Hradecká nemocnice bude mít nejmodernější chirurgický pavilon v ČR s 22 operačními sály  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.