Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muž v Hradci Králové vyhrožoval zbraní své partnerce. Došla si pro něj zásahovka

Obličejem k zemi a s rukama v poutech skončil devětačtyřicetiletý muž, který měl střelnou zbraní vyhrožovat své bývalé partnerce v Hradci Králové. Jelikož se jednalo o ozbrojeného jedince, byla k pátrání povolána i zásahová jednotka. Ta ho nakonec zadržela ve Vážní ulici. U sebe měl zbraň včetně několika různých nábojů.

„Další různé náboje, které měl ve svém bydlišti, muž dobrovolně vydal. Zajištěná zbraň včetně střeliva byla předána ke znaleckému zkoumání, z kterého vyplynulo, že se jednalo o plynovou pistoli,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová.  

Vyhrožování své bývalé přítelkyni se podle policie dopustil se zbraní za pasem a nábojem v ruce. I proto byl nakonec obviněný z trestného činu. Plynovou pistoli si sice mohl pořídit bez zbrojního průkazu, to však nevysvětluje, jak se dostal k nábojům. K jejich koupi je totiž zbrojní průkaz potřeba. Na krku má tak i nedovolené ozbrojování.

V současné době je stíhán na svobodě. Hrozí mu až tři roky ve vězení.  

Plynové zbraně se legálně prodávají bez zbrojáku   

V České republice se takzvané plynové pistole prodávají i lidem, kteří nevlastní zbrojní průkaz. Zájemci stačí, aby byl starší osmnácti let a byl svéprávný. Od února roku 2021 je jejich držení podmíněné nahlášení policii. Po nákupu je nutné do deseti dnů navštívit policejní služebnu a policisty o jejím nákupu informovat.   

Do plynovky nejde nabít ostré střelivo. Ke zbrani se prodávají speciální nábojnice (kartuše) se stlačeným plynem. Při stisknutí spouště na nábojnici uhodí úderník, který vyvolá chemickou reakci. Plynová kartuše se uvolní a hlavní projde velké množství plynu. Při opuštění hlavně má takovou sílu, že dokáže vážně zranit nebo dokonce zabít.      

Rozeznat od sebe ostrou pistoli a takzvanou plynovku je na první pohled prakticky nemožné. Ve většině případů se jedná o dokonalé repliky. U plynových zbraní je většinou neprůchodná hlaveň, která je “ucpaná” plynovou průchodkou. Plynovky mají tradičně užší zásobníky.      

Na obrázku níže vidíte porovnání dvou zbraní. Na obrázku A je ostrá pistole Glock 19 gen 5. Obrázek B ukazuje plynovou pistoli Bruni GAP 9mm, která je věrohodnou replikou Glocku nižší kategorie.    

 

 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky zbraň, Hradec Králové, Česko, policie, plynová, pistole, agresor, zásahová, jednotka, video

Muž v Hradci Králové vyhrožoval zbraní své partnerce. Došla si pro něj zásahovka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.