Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krkonošské gymnázium ve Vrchlabí dostane nového robota

Královéhradecký kraj s Nadačním fondem Škoda Auto se zavázaly mimo jiné k získání více prostředků na inovace ve vzdělání a podpoře širšího sdílení know-how mezi podniky, školami a inovačními centry.

Prvním výsledkem spolupráce je pořízení robota pro Krkonošské gymnázium ve Vrchlabí na Trutnovsku. Robot dnes memorandum také podepsal. Z memoranda pro žádnou ze stran nevyplývají finanční závazky ani povinnosti. Na inovace ve vzdělávání by mohl kraj v příštích letech získat miliony korun ročně, řekl novinářům ředitel NFŠA Ladislav Kučera. Podpora bude směřovat především na Trutnovsko a Rychnovsko, kde má automobilka závody. Pořízení kolaborativního hi-tech robota vyšlo zhruba na jeden milion korun, na financování se podílelo více subjektů.

"Tento projekt je svým způsobem v ČR unikátní, neboť robot nemíří tradičně na technickou školu, ale měl by podpořit mezioborové učení na gymnáziu. Kolaborativní robot pomáhá například při monotónní práci, aby člověk nechyboval," řekl Ladislav Kučera. Vrchlabské gymnázium je podle něj první netechnickou střední školou v Čechách, která robota má.

Robot nebude sloužit pouze místním, ale využívat ho budou i další regionální školy či volnočasové kroužky. Technickou kreativitu podporující hi-tech nástroj dostal od žáků jméno Edgar. "Projekt představuje další krok k vizi Vrchlabí 4.0, která podkrkonošskému městu poskytuje rámec k postupné přeměně na centrum inovací a vzdělávání," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto má v kraji závody v Kvasinách na Rychnovsku a ve Vrchlabí na Trutnovsku. Oba závody mají dohromady asi 10.000 lidí, jsou největším zaměstnavatelem v kraji.

"Ceníme si spolupráce s regionálními partnery z podnikové sféry a věříme, že uzavření memoranda přinese prospěch nejen našim žákům a studentům, ale i celému regionu. Nové technologie umožňují lepší vzdělávání, inovaci a konkurenceschopnost," uvedl hejtman Martin Červíček.

Nadační fond Škoda Auto byl založen v roce 2018 s cílem zatraktivnit mladoboleslavský region. V roce 2021 rozšířil své aktivity i do zbývajících lokalit automobilky, tedy na Rychnovsko, do Vrchlabí a Jilemnice. Za pět let svého působení v těchto regionech podpořil přes 600 konkrétních projektů a studií. Mezi jeho priority patří rozvoj občanské společnosti a veřejného prostoru, podpora kultury, zdravotnictví a sociálních služeb, uvedli zástupci nadace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krkonošské gymnázium a SOŠ

Štítky ČR, správa, automoto, školy, Královéhradecký, Škoda Auto, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonošské gymnázium ve Vrchlabí dostane nového robota  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.