Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fakultní nemocnice Hradec Králové obnoví běžný provoz

Fakultní nemocnice Hradec Králové na základě dohody s lékaři o přesčasové práci obnoví běžný provoz. Dosud byl provoz nemocnice omezený kvůli výpovědím z přesčasů ze strany některých lékařů.

Nemocnice kvůli tomu od 1. prosince omezila některé neakutní operace a provoz části ambulancí, aby zůstala v plném rozsahu zajištěna akutní, centrová a onkologická péče. "Všichni pacienti, kterým byly operace či vyšetření odloženy, budou začátkem roku kontaktováni a informováni o dalším postupu," uvedl mluvčí nemocnice Jan Špelda.  Poznamenal, že nyní je v souvislosti s koncem roku a vánočními svátky provoz nemocnice, jako každý rok, částečně omezený.

Dohoda lékařů a nemocnice byla uzavřena v polovině prosince a navázala na dohodu o růstu odměn v nemocnicích od roku 2024 uzavřenou na centrální úrovni mezi zástupci lékařů, odborů, Všeobecné zdravotní pojišťovny a ministerstva zdravotnictví. Do protestu, který spočíval v odvolání souhlasu s prací přesčas, se v hradecké nemocnici zapojilo zhruba 400 lékařů z 900.

Zdravotníci v nemocnicích a v záchranné službě mohou ode dneška nepřetržitě sloužit až 24 hodin. Zákon s tím ale počítá jako s výjimečnou a neplánovanou možností, přestože šlo dosud o běžnou praxi. Změnu přináší novela zákoníku práce, která byla ve středu vyhlášena ve Sbírce zákonů.

Dříve uzákoněná možnost dobrovolné přesčasové práce lékařů až 832 hodin za rok, která vyvolala jejich protesty, přestala platit. Další novela zákoníku práce, která bude stav znovu upravovat, by měla podle dřívějších vyjádření ministerstev práce a zdravotnictví platit od 1. července 2024.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, nemocnice, práce, lékaři, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Hradec Králové obnoví běžný provoz  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.