Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

OBRAZEM: Hladiny řek v hradeckém kraji zaměstnávají hasiče. Voda se z koryta vylila i v Hradci Králové

Dnes ráno byl třetí stupeň povodňové aktivity v Královéhradeckém kraji hlášen na pěti místech. Šlo o Vestřev na Labi, Les Království, Stanovice a Brod. Trojka byla i v Týništi nad Orlicí na řece Orlice. V posledních hodinách se voda z koryta dostala i z řek v Hradci Králové. Velké množství vody teď zaměstnává hasiče.

„Za včerejšek musely jednotky hasičů vyjíždět už k více než stovce případů, poskytujeme technickou pomoc související s povodňovými jevy. Pomáháme s čerpáním vody, odstraňujeme naplaveniny z koryt řek a monitorujeme vodní toky,“ uvedla na sociálních sítích mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Na některých místech museli hasiči připravovat protipovodňová opatření v podobě pytlů s pískem. V dalších lokalitách bylo řešit zatopené silnice. Z důvodu zaplavení byly ráno uzavřeny silnice Albrechtice - Týniště nad Orlicí a Kostelec nad Orlicí - Suchá Rybná.

Podle hasičů však nebyla situace natolik vážná, aby muselo dojít k plošné evakuaci osob v zabydlených územích. Ve velké míře se zapojují do všech činností dobrovolné jednotky hasičů.

Řeka se z koryt vylila například i v Hradci Králové. V jednu chvíli byl pod vodou například i soutok nebo podchod nedalekého silničního mostu. Ve Vysoké nad Labem se voda vyvalila na přilehlou cyklostezku, ve Svinarech zaplavila některé zahrádky.

„Po půlnoci 26. prosince nové události přibývají jen ve velmi malé míře, nicméně na mnoha místech byli hasiči v terénu celou noc a prováděli již zmíněnou kontrolu vodních toků a čištění vodotečí. Situace budeme dnes nadále sledovat," dodala mluvčí.

Dnes ráno byl třetí povodňový stav vyhlášen na pěti stavech řek Labe a Orlice. Nejhorší byla situace na Trutnovsku. Stav ohrožení tam byl vyhlášen v obci Vestřev, kolem přehrady Les Království a také ve Stanovicích.

Druhý stupeň, tedy pohotovost, platila dnes kolem deváté hodiny ráno například na Cidlině v Novém Bydžově, Úpě ve Zlíči nebo na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Celkem bylo v Královéhradeckém kraji vyhlášeno více než 20 povodňových stupňů.  

V Královéhradeckém kraji má být přes den zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky nebo déšť, na severu kraje a na horách srážky místy. K večeru a večer od severozápadu má být místy polojasno, v polohách nad 900 metrů srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty budou od osmi do 11 stupňů Celsia, v Krkonoších také nad nulou, do pěti stupňů, v Orlických horách čtyři až sedm stupňů. Vítr čerstvý jihozápadní až západní může v nárazech dosahovat rychlosti 55 km/h.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Trčka, Lukáš Doležal, HZS Královéhradeckého kraje

Štítky řeky, hladiny, hasiči, SPA, pla.cz, Královéhradecký kraj, počasí

OBRAZEM: Hladiny řek v hradeckém kraji zaměstnávají hasiče. Voda se z koryta vylila i v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.