Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Deště a tání sněhu vzedmuly horní Labe v hradeckém kraji na 3. povodňový stupeň

Deště a tání sněhu vzedmuly hladiny vodních toků na řadě míst Královéhradeckého kraje. Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň byl dopoledne na šesti místech, druhý na devíti a na řadě míst řeky dosáhly prvního stupně, vyplynulo z údajů meteorologů. V noci na dnešek hasiči v kraji zasahovali zhruba ve 30 případech při čerpání vody, odstraňování naplavenin nebo čištění propustků.

"Všechny události, u kterých prozatím hasiči v souvislosti s povodňovými jevy zasahovali, jsou lokálního charakteru. Situaci pravidelně sledujeme a jsme v pohotovosti," uvedli ráno hasiči na sociální síti X.

Do terénu museli ve zvýšené míře také energetici. K 09:00 v Královéhradeckém kraji evidovali jednu poruchu na vedení vysokého napětí, bez proudu bylo kolem 500 domácností na Náchodsku. "Situace na východě Čech se zlepšuje, i když stále fouká silný vítr. Naši technici odstranili velkou většinu poruch," uvedla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Nejčastější příčinou poruch je silný vítr, pád stromů a větví do vedení a námraza. "Máme na řadě míst poškozené izolátory, přetrhané vodiče," dodala.

Třetí stupeň, ohrožení, platil dopoledne na Labi ve Vestřevi na Trutnovsku, na přehradě Les Království, ve Stanovicích na Trutnovsku a v Brodu na Náchodsku a také na Cidlině v Jičíně a Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku.

Na druhém povodňovém stupni byla dopoledne Cidlina v Novém Bydžově na Hradecku, Bystřice v Rohoznici na Jičínsku, Úpa ve Zliči na Náchodsku, Metuje v Krčíně na Náchodsku, Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí, Divoká Orlice v Kostelci nad Orlicí a v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, Kněžna v Rychnově nad Kněžnou a také Zdobnice ve Slatině nad Zdobnicí. První povodňový stupeň platil dnes ráno například na Metuji, na Stěnavě na Náchodsku nebo na Bělé na Rychnovsku.

Vodní laguna se vytvořila například u mateřské školy v Hostinném na Trutnovsku, kde hasiči čerpali vodu, přemisťovali vybavení do vyššího patra a navezli několik vysoušečů. "Zasahovat jsme museli také v Kohoutově, kde začal přetékat rybník. Podařilo se vyčistit stavidla a kanál, voda již dále nepřibývala," uvedli ráno hasiči.

V Královéhradeckém kraji má být dnes zataženo až oblačno, na horách místy, jinde ojediněle déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty budou osm až 11 stupňů, na horách také nad nulou, do šesti stupňů Celsia. Vítr má vát čerstvý západní až jihozápadní s nárazy až 70 km/h, odpoledne a večer začne slábnout. Vlivem tání sněhu se budou nadále zvedat hladiny toků místy s dosažením stupňů povodňové aktivity.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SDH Chomoutov

Štítky Královéhradecký kraj, Česko, Labe, okres Náchod, okres Rychnov nad Kněžnou, okres Trutnov, okres Jičín, Cidlina, Metuje

Deště a tání sněhu vzedmuly horní Labe v hradeckém kraji na 3. povodňový stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.