Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V centru Hradce Králové veřejnost uctila oběti včerejší střelby. Zazněla studentská hymna

Před budovou Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (UHK) se dnes sešlo několik desítek lidí. Přítomní chtěli uctít památku obětí a vyjádřit soustrast pozůstalým. Na místě promluvili zástupci univerzity i města, lidé zapálili svíčky a uctili oběti minutou ticha. Zazněla i studentská hymna Gaudeamus igitur.

„Těžko hledáme slova, kterými bychom racionálně popsali to, co je popsatelné. Obrovské utrpení a absolutní hrůza, která nás včera bolestivě sevřela. Ani dnes se mi slova nehledají lehko. I přesto ale považuji za důležité, abychom se tady mohli zastavit, abychom tady společně vyjádřili ten společný bol a zármutek. Abychom tu potichu vykřičeli svoje obrovské naštvání z toho, co se stalo,“ řekla při svém proslovu primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK).  

Shromáždění na náměstí Svobody trvalo zhruba půl hodiny. Během něho lidé zapálili několik desítek svíček a prakticky tak zvětšili pietní místo, které u vchodu do budovy fakulty vzniklo už včera odpoledne. V Hradci Králové je jedno z pietních míst i u sochy Evy na letní scéně Klicperova divadla.  

 

K pietě se přidal i magistrát Hradce Králové, který dnes spustil všechny své vlajky na půl žerdi. „V den státního smutku v poledne, v sobotu 23. prosince, bude památka obětí uctěna také minutou ticha. Připojí se i zaměstnanci městských společností, kteří budou mít v sobotu službu. Zvon Augustin na Bílé věži bude v den státního smutku zvonit ve 12:00 po dobu deseti minut," uvedla ve svém prohlášení mluvčí hradecké radnice Kateřina Rohlíčková.  

V hradeckém kraji riziko nehrozí 

Podle dnešního vyjádření hejtmana Královéhradeckého kraje nic nenasvědčuje tomu, že by v regionu obyvatelům hrozilo nebezpečí. To novinářům potvrdila i mluvčí policistů Magdaléna Vlčková. „Veškeré kroky jsou součástí preventivního opatření s cílem zajistit bezpečí pro občany v našem kraji. V případě potřeby jsme připraveni okamžitě zasáhnout," uvedla dnes mluvčí.  

Server Seznam zprávy dnes uvedl, že policie v Královéhradeckém kraji jeden incident. Žena měla údajně prohlásit, že ji mrzí, že ji na Univerzitě Karlově někdo předběhl. Myslela prý, že bude první. Podle redakce Seznamu má jít o ženu s psychickou poruchou. 

K tragédii došlo ve čtvrtek odpoledne v jedné z budov Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Střelbou zabil 14 lidí včetně sebe. Dnes odpoledne policie potvrdila, že jde o stejného pachatele, který zabil otce s malým dítětem v Klánovickém lese. Potvrdila to balistika. Před odjezdem do Prahy útočník zanechal zprávu, ve které uvedl, že se chce zabít. V domě našli jeho mrtvého otce.  

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, Královéhradecký kraj, střelba, studentská, hymna, filozofická, fakulta, UHK, střelba, pieta, shromáždění, uctění, vzpomínka, foto, video

V centru Hradce Králové veřejnost uctila oběti včerejší střelby. Zazněla studentská hymna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.