Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové chce čtvrtmiliardový spor s ADB Invest o stadion ukončit smírem

Město Hradec Králové by chtělo vleklý soudní spor s firmou ABD Invest v kauze přestavby zimního stadionu ukončit smírem a firmě zaplatit 20 milionů korun. Návrh smíru doporučila rada města, schválit jej ještě bude muset zastupitelstvo. Pokud by firma smír přijala, tak spor, v němž šlo téměř o čtvrt miliardy korun, by měl skončit.

Ve sporu, který začal v roce 2012, ABD Invest zažalovala město o zaplacení 248 milionů korun, které podle svého vyjádření vložila do rekonstrukce městského stadionu. Aktuálně se spor podle radnice vede o 141 milionů korun. Soudy ve věci dosud nerozhodly, ale vyzvaly strany sporu k dohodě.

"Město tato záležitost stojí nemalé finanční prostředky. Myslíme, že náš návrh je dobrým kompromisem," řekl náměstek primátorky pro ekonomiku Miroslav Hloušek (ODS).

Při pokračování sporu by podle primátorky Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) hrozilo, že by město mohlo pokračování sporu v nákladech stát až nižší desítky milionů korun. "Je pro nás příznivější to řešení, pokud bychom se dokázali dohodnout a nevystavovali se rizikům spojeným s případným rozhodnutím soudu, které je v tuto chvíli naprosto nepredikovatelné. Nechceme to protahovat další desítky let," řekla primátorka.

Možnost smíru radnice řešila již na jaře 2019. ABD Invest tehdy navrhla, aby jí město zaplatilo 40 milionů korun plus dva miliony na úhradu nákladů řízení. Rada města doporučila, aby firmě město zaplatilo 12 milionů korun. Obě varianty smíru však zastupitelé odmítli s tím, že rozhodnout by měl soud. Město tehdy mínilo, že jeho pozice ve sporu by měla být silnější i proto, že v roce 2018 město za 20 milionů korun koupilo více než stomilionovou pohledávku banky UniCreditBank Czech Republic za ABD Invest.

Hradec Králové kontrakt s ABD Invest na přestavbu stadionu uzavřel v roce 2006 a měl trvat do roku 2022. Projekt počítal s tím, že firma jako nájemce promění stadion v moderní arénu bez toho, že by město muselo naráz investovat stamiliony korun. Rekonstrukci mělo město splácet ročně 25 miliony korun a dále mělo ročně platit 12 milionů na provoz. Celkem měla firma dostat 610 milionů. Na rekonstrukci si ABD Invest vzala u UniCreditBank úvěr.

Na jaře 2011 radnice začala tvrdit, že kontrakt je pro město nevýhodný. V roce 2012 město oznámilo, že při vzniku smlouvy byl obejit zákon o veřejných zakázkách, a smlouva je tedy neplatná. Město firmě kontrakt vypovědělo. Soudy smlouvu označily za neplatnou a Hradec Králové stadion v prosinci 2013 od firmy převzal. Následný spor mezi firmou ABD a Hradcem Králové o zaplacená a provedená plnění při rekonstrukci se přesunul k soudu.

Na stadionu hraje zápasy a má zázemí extraligový klub Mountfield HK, v němž po polovině akcií mají město Hradec Králové a firma Mountfield. Chodu klubu se spor města s firmou ABD Invest nijak nedotýká.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, reality, soud, Hradec Králové, ABD Invest, stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chce čtvrtmiliardový spor s ADB Invest o stadion ukončit smírem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.