Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prezident Pavel se vydal do skalního města. Před tím navštívil klášter v Broumově

, aktualizováno 6. prosince 2023, 16:32

Prezident Petr Pavel dnes na zasněženém Broumovsku podnikl více než tříkilometrovou túru skalním městem v Broumovských stěnách. Zastavil se také na Chatě Hvězda. Návštěva Broumovska byla součástí jeho dvoudenní cesty po Královéhradeckém kraji. Okružní trasu se startem a cílem u Chaty Hvězda podnikl v doprovodu hejtmana Královéhradeckého kraj Martina Červíčka (ODS), zástupců CHKO Broumovsko, Agentury pro rozvoj Broumovska a dalších místních spolků a organizací.

Prezident Pavel vyzval k zajištění rovnováhy mezi zájmy chovatelů a počtem vlků

Prezident Petr Pavel dnes při návštěvě Královéhradeckého kraje vyzval k zajištění rovnováhy mezi zájmy chovatelů a počtem vlků ve volné přírodě. Počet vlků je třeba regulovat a debatovat o tom, v jakém rozsahu, řekl dnes Pavel na tiskové...

Trasu prezident zdolal asi za 55 minut, měla převýšení 150 metrů, terén ve skalním městě byl náročný kvůli sněhu. "To nebyl žádný výkon, to byla procházka," konstatoval prezident na novinářský dotaz.

Chata Hvězda je v nadmořské výšce 674 metrů nad mořem na horském hřebeni v srdci Broumovských stěn. V dnešní podobě chata vznikla před 180 lety. "Je krásné zimní počasí, venkovní teplota těsně pod nulou, v okolí je zhruba 20 centimetrů sněhu," řekl dlouholetý provozovatel Chaty Hvězda Jan Novák.

Hvězda patří arcibiskupství břevnovského kláštera. Objekt je v nadmořské výšce 674 metrů nad mořem. "Velmi si vážíme toho, že nás pan prezident Pavel poctil svoji návštěvou. Není to ale první prezidentská návštěva, byl tu pan prezident Václav Havel a další osobnosti. Spoustu prezidentů, kteří tady byli, si už ale nepamatuji. Správný hospodský se řídí pravidlem: Nic jsem neviděl, nic jsem neslyšel," řekl Novák.

Program druhého dne návštěvy Královéhradeckého kraje prezident Petr Pavel dnes dopoledne zahájil v Broumově na Náchodsku. Hlavu státu s manželkou Evou na Mírovém náměstí v centru sedmitisícového města přišly pozdravit stovky lidí. Předtím si prezidentský pár prohlédl klášter v Broumově a setkali se s patrioty Broumovska. Výšlap do Broumovských stěn podnikl Pavel bez manželky.

Arciopat břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek v uplynulých více než 30 letech provedl broumovským klášterem postupně všechny čtyři polistopadové prezidenty. "Každý byl svým způsobem prospěšný, ale nejvíce mě zaujali ten první a ten současný, a to proto, že se za ně nemusíme stydět a jejich lidským přístupem," řekl dnes novinářům v Chatě Hvězda Siostrzonek.

Prvním polistopadovým prezidentem byl Václav Havel, druhým a třetím Václav Klaus a Miloš Zeman. "Na panu prezidentovi Pavlovi mě při návštěvě broumovského kláštera zaujalo to, co doporučuje lidem dneška. Když přišel do klášterního kostela v Broumově, řekl, tady je konečně klid a ticho. Přiznal, že to všichni potřebujeme, včetně jeho a že v tichu je člověk sám sebou," řekl Siostrzonek.

Cestu po kraji dnes prezident zakončí ve Vrchlabí, kde si prohlédne nedávno otevřené Muzeum Krkonoš a bude debatovat se starosty obcí v Krkonošském národním parku.

Broumovsko je odlehlý region v Královéhradeckém kraji u hranic s Polskem. Broumov ve spolupráci s Královéhradeckým krajem letos usiloval o prestižní titul Evropské hlavní město kultury (EHMK) 2028. Mezinárodní porota loni v říjnu vybrala Broumov společně s Českými Budějovicemi do finále soutěže o titul EHMK 2028. Broumov v partnerství s Královéhradeckým krajem uspěl se svým konceptem Kreativního poutnictví, jehož základem je propojování divoké přírody, odolné kultury a důvěry v živé komunity v Evropě. Titul nakonec získaly konkurenční České Budějovice. Vedení města a místní sdružení a organizace se dál rozhodli rozvíjet aktivity, které by měly udělat z Broumovska atraktivní region.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Pavel, Královéhradecký, prezident, návštěva, kraj, oficiální, prezidentská, Broumovsko, Náchodsko, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Aby ho flanďáci nevítali... Vždyť si v této kolonii nakradli díky vlastizrádci havlovi, a vědí, že s tímto vlastizrádcem jim také nic nehrozí...

Sobota, 9. prosince 2023, 21:35Odpovědět

Libor Burian

Jsou z jednoho hnízda. Pravidlo omerty, cosa nostra, viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Okamžik záblesku, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Lidi co znám, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, rozdávají si metály. Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu,...

Středa, 6. prosince 2023, 18:58Odpovědět

Prezident Pavel se vydal do skalního města. Před tím navštívil klášter v Broumově  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.