Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prezident Pavel vyzval k zajištění rovnováhy mezi zájmy chovatelů a počtem vlků

Prezident Petr Pavel dnes při návštěvě Královéhradeckého kraje vyzval k zajištění rovnováhy mezi zájmy chovatelů a počtem vlků ve volné přírodě. Počet vlků je třeba regulovat a debatovat o tom, v jakém rozsahu, řekl dnes Pavel na tiskové konferenci při návštěvě Královéhradeckého kraje. Trvalý výskyt vlků byl v minulosti potvrzen v česko-polském pohraničí na severu Královéhradeckého kraje. Vlci podle místních chovatelů způsobují značné škody na hospodářských zvířatech. Naopak ochranáři uvádějí, že v zabezpečení stád mají někteří chovatelé rezervy.

"Není možné mít na relativně omezeném teritoriu vysoký počet dravé zvěře, která nemá v přírodě žádného (přirozeného) protivníka. Je třeba, aby počty (vlků) byly regulovány jiným způsobem, musíme se domluvit, stejně jako se museli domluvit například na Slovensku ohledně počtu medvědů, případně jiných dravců, kteří nemají dnes přirozené nepřátele," řekl novinářům Pavel.

Stabilní populace vlků na Broumovsku a v přilehlých oblastech Trutnovska doprovázejí občasné útoky na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří místní farmáři dlouhodobě požadují odstřel vlků, který je ale vzhledem k ochraně těchto šelem nelegální. Trvalý výskyt vlka obecného byl nedávno potvrzen také v Krkonoších.

"Je zapotřebí vést velmi citlivě debatu o rovnováze, na jedné straně mít v přírodě tak vzácné a ušlechtilé zvíře, jako je vlk, a na druhou stranu musíme najít rovnováhu mezi chovateli a počtem vlků," řekl dnes Pavel.

Prezident Pavel přijel na návštěvu hradeckého kraje. Platí přísná bezpečnostní opatření

Prezident Petr Pavel přijel na první oficiální návštěvu Královéhradeckého kraje, doprovodila ho i jeho manželka Eva Pavlová. Dnes dopoledne navštívil například dětskou kliniku Fakultní nemocnice Hradec Králové, setkal se s hejtmanem Martinem...

Královéhradecký krajský úřad letos jako první v ČR vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v tzv. pohotovostním štábu, uvedli dříve zástupci kraje. Opatření se týká 17 honiteb na Trutnovsku mimo území Krkonošského národního parku. Důvodem rozhodnutí úřadu je ztráta plachosti několika jedinců v Podkrkonoší letos na jaře.

Prezident dnes zahájil dvoudenní návštěvu Královéhradeckého kraje. Jde o jeho první oficiální cestu do regionu. Kromě Hradce Králové pojede do Nového Města nad Metují, Sedloňova, Dobrušky, Červeného Kostelce, Broumova a Vrchlabí. Na programu má setkání s představiteli kraje, starosty, vojáky, návštěvu dvou firem, nemocnice, dětského domova, setká se i s občany.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, Pavel, správa, příroda, chov, vlci, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Co to proboha meleš, figurko jedna politická směšná. Vlků v kraji je jen hrstka, kdežto přemnožení lidoopičáci jsou všude.

Středa, 6. prosince 2023, 06:47Odpovědět

Prezident Pavel vyzval k zajištění rovnováhy mezi zájmy chovatelů a počtem vlků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.