Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na trase dálnice D35 Sadová – Plotiště našli archeologové 4 500 kusů nálezů z různého období

Archeologové na budoucí trase D35 ze Sadové na Plotiště našli zhruba 4 500 kusů nálezů z různých období lidských dějin. Výzkum zajišťuje Univerzita Hradec Králové společně s Muzeem východních Čech v Hradci Králové a dalšími institucemi. Samotná stavba 7,5 kilometru dlouhého úseku má začít už v příštím roce.

„Již první probíhající skrývky odhalují řadu unikátních archeologických situací. Předpokládáme, že počet nalezených objektů od nejstarších období po současnost bude značný,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí výzkumu Sylva Tichá Bambasová

Jedním z prvních nálezů byla dvojice hrobů, které souvisí s Bitvou u Hradce Králové 1866. Má jít o hrob příslušníka dělostřelecké jednotky rakouské armády, který byl smrtelně zasažen do hrudníku. V druhém hrobu se nikdo nenašel, avšak archeologové ho i přesto považují za pozůstatek bitvy. 

„Mezi další nálezy patří středověké sídlištní objekty, které vypovídají o možné existenci středověké osady na katastrálním území Všestar. Ještě časově starší nálezy leží v blízkosti obce Rozběřice,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí děkanátu UHK Karolína Čížková

U obce Sadová bylo částečně odkryto bohaté polykulturní sídliště. Nachází se na svahu, ze dvou stran obklopeném nivními sedimenty, které svědčí o přítomnosti vodního toku. 

V příštím roce se začne stavět dálnice  

Archeologický průzkum je prvním krokem, který je třeba udělat před stavbou samotného dálničního úseku. V rámci něho u obcí Sadová a Dohalice probíhá i pyrotechnický průzkum, který slouží k odhalení nevybuchlé munice související též s bitvou. 

„Na úsek D35 je vydáno pravomocné stavební povolení a probíhá majetkoprávní příprava. Zároveň na stavbě probíhá archeologický výzkum,“ uvedl na sociální síti X ředitel ŘSD Radek Mátl.   

Možnou stavbu nového úseku v těchto dnech komplikují námitky, které podali zástupci obcí Všestary a Břízy. Nelíbí se jim rozmístění a počet protihlukových stěn na budoucí trase. Podle tiskového mluvčího Jana Studeneckého to však nebrání k získání pravomocného stavebního povolení. Podle oficiální dokumentace má být na 7,5 kilometru dlouhé trase dva kilometry protihlukových stěn.  

V současné době na budoucí trase probíhá archeologický průzkum. Pokud půjde vše podle plánu, samotná stavba začne v roce 2024. Kompletně hotovo by mohlo být v roce 2027. „Dálnice D35 je jednou z klíčových staveb, která pomůže infrastruktuře v Královéhradeckém kraji,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu hejtman Martin Červíček (ODS).   

Dálniční úsek bude součástí dálnice, která má propojit krajskou metropoli s Jičínem. Povede podél současné silnice číslo I/16, ze které se stane trasa druhé třídy. Pokud půjde vše podle plánu, průjezdná by mohla být do pěti let.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Dálnice D35, Královéhradecký kraj, průzkum, Všestary, Sadová, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Volf

To je zvláštní, že léta letoucí to nešlo a teď to najednou jde

Pondělí, 4. prosince 2023, 21:52Odpovědět

Na trase dálnice D35 Sadová – Plotiště našli archeologové 4 500 kusů nálezů z různého období  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.