Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zákazníci E.ONu díky svým úsporám energií poslali charitám 17 milionů korun

V rámci projektu Energie pomáhají si tři české charity rozdělily víc než sedmnáct milionů korun. Poděkovat mohou zákazníkům E.ONu, kteří se do programu registrovali. Za jejich úspory na plynu a elektřině totiž E.ON posílá příspěvek Charitě České republiky, Nadaci Naše dítě nebo SOS dětský vesničkám. Za každou ušetřenou kilowatthodinu elektřiny to jsou dvě koruny, za stejný objem plynu je to koruna padesát. Projekt ukončí v květnu, do té doby se podle odhadů vybere čtyřicet milionů.

Společnost projekt spustila v únoru letošního roku, chtěla své zákazníky motivovat k šetření energií. Do programu Energie pomáhají se mohli zdarma přihlásit a už po samotné registraci firma poslala jednorázový poplatek. Přitom si lidé vybrali jednu ze tří organizací, kterou svým šetřením budou podporovat. Jedna kilowatthodina znamená od E.ONu dvě koruny, jedna kilowatthodina plynu korunu padesát.

Na tiskové konferenci pak E.ON oznámil, že od února se podařilo naspořit 4060 megawatthodin elektřiny a 4468 megawatthodin plynu. To je přes patnáct milionů korun, k tomu dva miliony přinesly registrace. Nejvíc lidé posílali SOS dětským vesničkám, ty dostaly 6 908 700 korun.

Organice část financí použila na přímou práci s traumatizovanými dětmi, z dalších zaplatí energie v pobytových službách, zateplí budovy nebo vybudují podlahové topení v krizovém centru pro ohrožené děti SOS Sluníčko.

Peníze pomohou samoživitelkám i seniorům

Nadace Naše dítě získala 5 494 570 korun a zatím podpořila 176 rodin s víc než 360 dětmi. Z nich bylo víc než padesát samoživitelek, které se starají o handicapované děti. „Některé příběhy jsou obzvláště silné, i některé z maminek totiž bojují s vážným onemocněním. Situace pak rozhodně není snadná. Nebo když v úplné rodině náhle zemře otec, ocitnou se maminky a děti ze dne na den sami a téměř bez prostředků, uvedla Iva Kozáková, ředitelka nadace.

Charita Česká republika 4 623 510 korun použila hlavně na pomoc lidem, kteří se dostali do finančních problémů kvůli zdražování. Jak popsala Iva Kuchyňková, manažerka pro sociální oblast, 12 018 korun dostala například důchodkyně Věra na zaplacení tří nájmů a nedoplatku za plyn.

V květnu doufají ve čtyřicet milionů

Klienti se do programu mohou stále přihlásit. „Projekt ještě nekončí. Aktuálně nás čeká prakticky celá topná sezona a pokračovat budeme vyhodnocením poslední skupiny zákazníků v květnu nadcházejícího roku. Předpokládáme, že ještě v tomto roce budeme moci rozdělit dalších deset milionů korun a celková částka v květnu příštího roku, která by měla putovat k jednotlivým organizacím, bude přesahovat čtyřicet milionů korun," informovala Jana Hrabětová, vedoucí oddělení Strategie a inovací společnosti E.ON Energie.

Jak dodal Radek Fišer, vedoucí prodeje energií domácnostem společnosti E.ON Energie, firmě nepřibývá dlužníků, lidé se podle něj snaží platit včas a situace se lepší. „Problémy vidíme v situacích, kdy skončí roční vyúčtování výrazným nedoplatkem. To naznačuje, že řada domácností se dostává na hranici svých možností a neočekávatelné náklady dělají problém i rodinám, které jinak nijak problematické nejsou,“ popsal Fišer. Zákazníci pak platí přes splátkové kalendáře, případně mohou zažádat o sociální pomoc. Možnosti mohou hledat i na stránkách Pomoc ve finanční tísni.

Ohodnoť článek

Foto E.ON

Štítky E.ON, úspory, Charita, Naše dítě, SOS dětské vesničky, plyn, elektřina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákazníci E.ONu díky svým úsporám energií poslali charitám 17 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.