Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradecký kraj jedná o možnosti solit frekventovanou horskou silnici na Šerlich

Královéhradecký kraj jedná s CHKO Orlické hory o možnosti v zimním období solit nedávno opravenou horskou silnici z Deštného v Orlických horách na Šerlich. Cílem je v zimě zlepšit sjízdnost této frekventované silnice. Jde o jedno z opatření, jak tam zvýšit bezpečnost. Silnice je spojnicí s Orlickým Záhořím a oblíbenou přístupovou komunikací na hřeben Orlických hor.

"V zimním období se na tomto úseku používá inertní materiál, který by se v budoucnu mohl kombinovat právě se solí, a tím ještě více zlepšit sjízdnost vozovky," uvedl  mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

V minulých dnech s nástupem zimy se tam stalo několik nehod, žádná podle kraje nesouvisela s rekonstrukcí silnice. Pro zajištění větší bezpečnosti na horské silnici krajští silničáři hlásí průběžně stav zimní údržby a aktuální situaci řidičům linkových autobusů a řidiči sypačů sledují přes mobilní zařízení aktuální polohu autobusů, uvedlo hejtmanství.

Silnice je od 28. října po půlroční uzavírce ve zkušebním provozu. Kraj se po připomínkách některých řidičů a silničářů, že na některých místech je problém se vyhnout, rozhodl pro dodatečné úpravy. Kraj práce nad rámec projektu doobjednal ještě před konečným převzetím stavby plánovaným na 4. prosince.

Investorem rekonstrukce silnice II/311 ve čtyřkilometrovém úseku mezi křižovatkou se silnicí II/310 Šerlich-Zákoutí a parkovištěm v horském sedle pod Šerlichem je Královéhradecký kraj. Náklady na rekonstrukci by měly dosáhnout 85 milionů korun včetně asi 500.000 korun za dodatečné úpravy, které nyní stavbaři provádějí.

Skutečnost, že silnice prochází chráněným územím, ovlivnil také samotný projekt rekonstrukce. Opravená vozovka tak musela podle hejtmanství zůstat ve stejných parametrech. "V zadání projektu na její rekonstrukci byl zohledněn požadavek CHKO Orlické hory na minimalizaci zásahu do přírodního prostředí sousedních pozemků a okolí vodního toku z důvodu výskytu chráněných rostlin a tedy i zredukování případných nových záborů," uvedl Lechmann.

Silnice vede horským terénem, kde je z jedné strany strmý svah a z druhé zářez se svahem, který byl odvodněn tak, aby voda nepoškodila konstrukční vrstvy komunikace a nesnižovala tím životnost vozovky.

Při dokončovacích pracích stavbaři vybudovali 20 zpevněných ploch ze štěrku rozšiřujících silnici o 0,5 až 2 metry do výhyben v obloucích, přibyla také jedna zpevněná plocha z kamenné dlažby. V tomto týdnu stavbaři na několika místech oddalují svodidla a zpevňují krajnici.

"Zpevněná asfaltová část není v žádném místě užší, než byla silnice před rekonstrukcí. V některých místech je asfaltová část dokonce širší o 0,2 metru oproti projektu. Doobjednaná realizace výhyben nad rámec projektu představuje částku do 500.000 korun," uvedl Lechmann.

Stavbaři při rekonstrukci zpevnili krajnice kamennou dlažbou do betonu, které byly původně ze štěrku, čímž získaly větší nosnost a umožňují najetí vozidel do krajnice. Šlo o tzv. vícepráce v hodnotě 1,2 milionu korun a byly zahrnuty do celkově uváděné ceny za dílo ve výši 84,5 milionu korun.

Ke zvýšení bezpečnosti na silnici by mělo přispět i osazení dopravního značení, které upozorní řidiče jedoucí ze Šerlichu dolů do Deštného na nutnost dát přednost protijedoucím vozidlům v prudkém oblouku. Kraj o tom jedná s policií a silničním úřadem. Kraj také navrhuje zdůraznit nutnost zimní výbavy v zimním období, osazení značky v místech výhyben a značky upozorňující na velký podélný sklon vozovky, uvedlo hejtmanství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, počasí, silnice, správa, sjízdnost, Šerlich, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj jedná o možnosti solit frekventovanou horskou silnici na Šerlich  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.