Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sněžení v Hradeckém kraji zkomplikovalo dopravu i dodávku elektřiny

, aktualizováno 28. listopadu 2023, 11:47

Noční sněžení dnes ráno a dopoledne zkomplikovalo dopravu v Královéhradeckém kraji. Na silnicích ráno zůstávala vrstva rozbředlého nebo ujetého sněhu, uvedli silničáři. V kraji se od půlnoci do dopoledne stala asi desítka dopravních nehod. Na 15 místech odstraňovali hasiči ze silnic pod tíhou sněhu popadané stromy. Energetici po 09:00 řešili krátkodobý výpadek elektřiny, který až na čtvrt hodiny postihl tisíce domácností v části Královéhradeckého a Pardubického kraje. Meteorologové pro dnešní odpoledne a večer vydali výstrahu před tvorbou sněhových jazyků a závějí v Krkonoších a v Orlických horách.

Rozsáhlé přerušení dodávky elektřiny, například i v Hradci Králové, způsobil výpadek na rozvodně Neznášov na Náchodsku. "Dodávku energie jsme obnovili postupně během 15 minut," uvedla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Jednu poruchu kvůli popadaným větvím do vedení vysokého napětí energetici od rána řešili ve Velkém Poříčí na Náchodsku. Bez elektřiny se tam ocitlo asi 300 domácností. Po 10:00 technici poruchu odstranili.

Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin asi pět centimetrů sněhu a celková pokrývka činí 50 až 70 centimetrů. Od pondělí v Krkonoších platí nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice.

Na nesolených silnicích v Krkonoších dnes ráno ležela ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu o síle do deseti centimetrů. V nižších polohách leží ujetá vrstva sněhu na nesolených silnicích do pěti centimetrů. Opatrní musejí být řidiči zejména na silnicích nižších tříd, na kterých leží rozbředlý sníh. Dálnice D11 v Královéhradeckém kraji byla po chemickém ošetření dnes ráno mokrá.

Ve Staré Pace na Jičínsku havarovalo ráno osobní auto do potoka. Nehoda se obešla bez zranění. Lehkým zraněním skončila srážka dvou osobních aut ve Volanovské ulici v Trutnově. Dvě auta se srazila u Trutnova na silnici I/14, nikdo se nezranil, uvedla policie. Hasiči zasahovali i u nehod nákladních aut v Babí u Trutnova a v Náchodě.

U Žacléře na Trutnovsku se srazilo osobní auto s autobusem, nehoda byla bez zranění. Na silnici I/35 u Všestar na Hradecku po 08:00 havarovalo nákladní auto. Provoz tam bude zhruba do 12:00 kvůli překládání nákladu omezený.

Dnes by mělo být v Královéhradeckém kraji zataženo místy s občasným sněžením. V nižších polohách se čeká přechodně i déšť se sněhem nebo déšť. Teploty by se měly přes den pohybovat od minus jednoho do plus dvou stupňů Celsia, na horách od minus tří stupňů do nuly. Odpoledne se bude ochlazovat.

Vítr by měl dnes postupně zesilovat až na rychlost s nárazy přes 50 kilometrů v hodině. Na horách by mohl mít rychlost v nárazech kolem 70 kilometrů v hodině.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, počasí, silnice, energie, sjízdnost, sníh, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněžení v hradeckém kraji zkomplikovalo dopravu i dodávku elektřiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.