Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hradec Králové je v další fázi přípravy územního plánu. Veřejné projednání by mohlo být na jaře

Hradec Králové připravuje nový územní plán. Jeho nejnovější podobu nyní radnice nechala zkontrolovat a po 14denním studování poslala autorům své připomínky. Dalším krokem by mohlo být veřejné projednání, které by se mohlo uskutečnit v prvním kvartálu příštího roku.

„Proces tvorby územního plánu je v současném legislativním prostředí jeden z nejsložitějších, obzvlášť, pokud se jedná o tak rozsáhlé území, kterým naše město bezpochyby je. Snažíme se, aby výsledný územní plán byl, i přes délku trvání jeho procesu pořízení, co možná nejaktuálnější. Pokročilost procesu však již z hlediska dodržení zákonnosti neumožňuje reagovat na všechny požadavky, zejména ty zcela nové,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Adam Záruba (Změna pro Hradec). 

S přípravou nového územního plánu se začalo v roce 2016, kdy radnice obdržela několik stovek námitek a připomínek. Celkem se jednalo o zpracování téměř 1600 podání. „Upravený návrh územního plánu má 1700 stran včetně vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území,“ uvedl Záruba.  

Co bude nový územní plán obsahovat?   

Zjednodušeně lze říct, že územní plán přesně definuje, co kde může stát nebo vzniknout. Poskytuje podklady pro další možnosti rozvoje města ve všech jeho oblastech. Ať už jde o dopravní infrastrukturu, občanskou vybavenost, stavbu domů, bytů, fabrik, obchodů nebo taky ochranu přírody. Územní plán by vždy měl minimálně udržet životní úroveň budoucích generací.   

Podle radnice bude nový územní plán Hradce Králové pracovat i s myšlenkou rozšíření stávající sítě cyklostezek na území města.   

Kromě toho bude regulovat i chatové oblasti. Konkrétně pak velikost chatek, které se řada lidí snaží přestavit na rodinné domy. Kvůli tomu ve městě vznikla i petice. Současný územní plán je však zastaralý a neumožňuje tyto přestavby zakázat.   

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Puš

Štítky územní plán, Hradec Králové, jaro, radnice, námitky, vypracování, plánování, Královéhradecký, kraj, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové je v další fázi přípravy územního plánu. Veřejné projednání by mohlo být na jaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.