Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zateplená škola v Novém Městě nad Metují má na fasádě Čapka

Část nové fasády Střední průmyslové školy, Odborné školy a Základní školy v Novém Městě nad Metují na Náchodsku zdobí texty s úryvky z vědeckofantastického dramatu R.U.R. spisovatele Karla Čapka.

Použité úryvky na fasádě školy mají vzbudit zájem o autora i samotnou knihu. Jde o součást nedávno skončeného projektu zateplení všech šesti budov komplexu školy. ČTK o tom dnes informovali zástupci hejtmanství. Práce začaly v červnu 2021 a skončily letos v srpnu.

Královéhradecký kraj do stavebních prací a malování fasády investoval 52,9 milionu korun. Na financování projektu se částkou 16,7 milionu korun podílela evropská dotaceí.

"V souvislosti s projektem novoměstské průmyslovky jsme řešili i návrh na barevnost a pojetí fasády. Výsledek s úryvky textů z Čapkovy knihy je důkazem dobré spolupráce stavařů a architektů, školy a kraje," uvedl hejtman Martin Červíček.

Černý text na bílém podkladu o velikosti písmen 30 centimetrů je zhruba na polovině plochy nové fasády. Je nastříkaný speciální pistolí za použití nestékající barvy a napsaný přechodovým typem patkového písma Cambia. Podle náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Martiny Berdychové mají použité úryvky na fasádě školy vzbudit zájem o autora i samotnou knihu. "Nápisy odkazují na dílo významného rodáka z našeho kraje Karla Čapka. Fasáda je zcela unikátní, nic podobného v našem regionu není," uvedla Martina Berdychové

Stavební úpravy novoměstské školy zahrnovaly zateplení celého komplexu budov včetně zateplení střešních plášťů, výměnu dřevěných oken za nová plastová nebo instalaci větrání se zařízením pro zpětné získávání tepla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, školy, výtvarné, Čapek, Náchodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zateplená škola v Novém Městě nad Metují má na fasádě Čapka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.