Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Práce na rozšíření Domova sv. Josefa v Žirči na Trutnovsku jsou za polovinou

Výstavba budovy odlehčovací služby s tzv. chytrými byty v areálu Domova svatého Josefa v Žirči na okraji Dvora Králové nad Labem je za polovinou. Dosud se prostavělo 48,7 milionu korun z 86 milionů, řekl dnes ČTK mluvčí zařízení Jan Staněk. Celkové náklady na projekt jsou 94 milionů korun, z toho osm milionů půjde na vybavení a bezbariérové úpravy okolí. Domov sv. Josefa dnes spustil druhou etapu veřejné sbírky Chytré byty pro blbou nemoc. Výtěžek má pomoci s dokončením projektu, který má za úkol vytvořit vhodné prostředí pro lidi s roztroušenou sklerózou a zajistit jim soběstačnější život.

"Hrubá stavba je před dokončením, zbývá ještě vybavit interiér. Na stavbu se podařilo získat dotace a s vybavením prvních dvou bytů z devíti pomohli dárci," řekl mluvčí zařízení Jan Staněk.

Pomocí veřejné sbírky, která byla vyhlášena v červenci, se podařilo vybrat přes 1,9 milionu korun z celkové zbývající částky čtyři a půl milionu korun. "Z darů pořídíme chytré technologie, elektroinstalace, polohovatelná lůžka, rehabilitační vybavení, nábytek i bezbariérové úpravy. Ty ulehčí lidem s roztroušenou sklerózou život a naučí je žít opět doma," uvedl Staněk.

Stavba začala na počátku letošního roku, kolaudace by měla přijít na řadu v prvním kvartále roku 2024 a zahájení provozu se předpokládá v první polovině příštího roku. Nové zařízení bude fungovat v režimu sociální odlehčovací služby, která nebude dlouhodobá. Domov sv. Josefa v Žirči provozuje Oblastní charita Červený Kostelec a je jediným zařízením v Česku zaměřeným na poskytování péče lidem nemocným roztroušenou sklerózou v pokročilém stadiu nemoci. Domov v Žirči kombinuje pobytové služby s rehabilitacemi s pomocí nemocným u nich doma.

V dnes zahájené etapě sbírky mohou zájemci darovat jeden nebo více metrů čtverečních pomoci. "Jeden chytře darovaný metr vyjde na 2000 Kč. Díky darovaným metrům dokončíme zázemí odlehčovací služby s chytrými byty," uvedl vedoucí Domova sv. Josefa Dominik Melichar. Aby byly pomůcky a prostory funkční, má Domov sv. Josefa v týmu několik specialistů včetně klientů, kteří se desítky let potýkají s roztroušenou sklerózou. Budou testovat pomůcky a prostředí bytů.

V třípodlažní budově budou první tzv. chytré byty v Česku pro vážně nemocné roztroušenou sklerózou. Vznikne devět pokojů se společenskou místností, prostory pro odbornou poradnu i specializované terapie. Projekt pomůže 200 handicapovaným ročně k větší soběstačnosti a navíc ulehčí pečujícím osobám.

"Ne všechny byty budou tzv. chytré. Pilotně z devíti bytů budou chytré tři. Chceme ale v prvních letech testovat, co klientům vyhovuje a podle toho teprve dovybavit další tzv. obyčejné byty odlehčovací služby," řekl Staněk. Ve všech bytech se ale budou předávat zkušenosti a inspirace do domácího prostředí včetně pomoci například jak chytré pomůcky využívat.

Cílem nabídky dočasného ubytování v tzv. chytrých bytech je klienty inspirovat a pomoci jim co nejdéle žít doma. V objektu získají zázemí lidé s roztroušenou sklerózou, kde s nimi budou cvičit specialisté a předávat jim praktické tipy, jak si díky chytrým technologiím ulehčit život a proměnit vlastní domov v tzv. chytrou domácnost, uvedli zástupci zařízení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto klimkin | Pixabay

Štítky domov, Žireč, okres Trutnov, Česko, roztroušená skleróza, Ivan Bohdan Staněk, Dvůr Králové nad Labem, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na rozšíření Domova sv. Josefa v Žirči na Trutnovsku jsou za polovinou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.