Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rekonstrukce Vily Čerych na Náchodsku začne na přelomu listopadu a prosince

V České Skalici na Náchodsku začíná rekonstrukce památkově chráněné Vily Čerych, ve které vznikne zhruba za 60 milionů korun kreativní centrum Kaplicky Creative Centre. Jde o projekt Nadačního fondu Kaplicky Centre, který vilu provozuje. Rekonstrukce vily vyjde na 37 milionů korun bez DPH, další náklady si vyžádá její vybavení nebo úprava okolí, řekl dnes ČTK ředitel nadačního fondu Jozef Lucák. Vila patří od roku 2022 Elišce Kaplický Fuchsové, vdově po architektovi Janu Kaplickém.

"Dlouho očekávaná rozsáhlá rekonstrukce rondokubistické Vily Čerych v České Skalici z 20 let 20. století, jež si zahrála i v Havlově Odcházení, začne na přelomu listopadu a prosince," uvedl ředitel nadačního fondu Jozef Lucák.

Modernizace vily - stavební část, podle něj skončí v březnu roku 2025, kolaudace musí být provedena do konce září stejného roku. "Dle podmínek Národního plánu obnovy (NPO), ze kterého získal Nadační fondu Kaplicky Centre téměř 40 milionů korun, pak bude, někdy mezi říjnem a prosincem 2025, probíhat spuštění kreativního centra," řekl Lucák. Podpora z NPO je podle něj určena na stavební část a částečně na vybavení.

Celkové náklady na vybudování centra jsou okolo 60 milionů korun, tedy včetně technologií, vybavení objektu, úpravy zahrady nebo financování projektů, které budou tvořit program kreativního centra.

Vila během stavební části projektu získá novou střechu s původní krytinou a podkrovní prostory, kde vznikne multifunkční sál, ve kterém se budou konat například projekce se zaměřením zejména na architekturu a audiovizi. Obnoví se také funkce dalších dvou přednáškových sálů v přízemí, ve kterém se zachovalo nejvíce původních interiérových prvků. "Další úpravy přinesou Vile Čerych gastronomické zařízení, nové galerijní prostory a navýšení ubytovací kapacity, kterou budou využívat zejména účastníci programu kreativního centra z řad studentů, odborníkův oboru a kreativců," uvedl Lucák.

Další fáze prací budou zaměřeny na obnovu zahrady podle návrhu Josefa Kumpána. Úpravy zahrady zřejmě začnou už během oprav vily.

Vila Čerych kompletní rekonstrukci nikdy nezažila, větší investicí byla pouze výměna střechy v 70. letech minulého století. V době oprav budou kulturní aktivity v areálu vily z části zachovány, většinou půjde o pořádání koncertů v zahradě. "Vymezení staveniště je takové, aby zahrada nebyla zasažena celá," řekl Lucák.

Majitelem Vily Čerych byla od roku 2001 Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS), která objekt s přilehlou zahradou získala darem od bratří Čerychů, jimž se majetek vrátil v restituci. Posláním vily je sloužit jako osvětové, vzdělávací a kulturním centrum.

Vybudování centra také zapadá do širšího konceptu uchování odkazu rodiny Kaplických na Náchodsku. Jiřina Kaplická, matka architekta Jana Kaplického, se narodila 30. března 1901 v Náchodě, kde strávila velkou část života. Za tímto účelem zastupitelé Náchoda loni v prosinci schválili memorandum o spolupráci s Nadačním fondem Kaplicky Centre. Jan Kaplický (1937-2009) byl významným architektem, který od své emigrace z tehdejšího Československa v roce 1968 působil v Británii.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vilacerych.cz

Štítky ČR, stavby, památky, architektura, Kaplický, Vila Čerych, Náchodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Vily Čerych na Náchodsku začne na přelomu listopadu a prosince  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.