Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V hradeckém kraji se hlásí ke stávce stále další školy

V Královéhradeckém kraji by se mohly k výstražné stávce plánované na 27. listopadu připojit různou formou desítky škol. Nespokojenost mezi zaměstnanci školských zařízení roste, vadí jim hlavně nekoncepční přístup k řešení problémů ve školství a snižování objemu peněz pro resort. O formě protestu některé školy teprve rozhodnou. Výstražná stávka škol bude součástí širších protestů naplánovaných Českomoravskou konfederací odborových svazů. Cílem je získání více peněz pro školství na příští rok.

"Denně se nám hlásí několik škol, kde zakládají stávkové výbory, některé dokonce oznamují celkové uzavření bez náhrady. Jsou i školy, které se stávkou sympatizují, nezavřou, ale připojí se tím, že například přeruší výuku. Co vím, tak většina škol a zaměstnanců ve školství v kraji stávku podporuje, byť různou formou," řekla předsedkyně královéhradecké krajské organizace školských odborů Markéta Cermanová.

Mezi zaměstnanci školských zařízení v kraji podle ní panuje značná nespokojenost. "Zaznamenala jsem i případy, že někteří chtějí jet do Prahy na demonstraci. Nejvíce vadí nekoncepčnost vedení školství, plané sliby, jednou se řekne něco a potom je to úplně jinak," řekla Cermanová.

Jednání ministra školství Mikuláše Beka (STAN) s představiteli odborů pokračují. O tématu by měl ve čtvrtek jednat s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem. "Zatím jsem nezaznamenala nic, co by mohlo stávku odvrátit," řekla Cermanová.

Ředitel Střední průmyslové školy Otty Wichterleho v Hronově na Náchodsku Josef Matyáš nevyloučil 27. listopadu uzavření školy. "Nějakou formou se ke stávce určitě připojíme. To, jakým způsobem může být v rámci úspor ve školství dotčena kvalita vzdělávání, vadí výrazné většině zaměstnanců školy," řekl Matyáš.

Za jeden z hlavních problémů považuje možné snížení maximálního počtu odučených hodin proplacených státem. Negativně by to mohlo ovlivnit kvalitu vzdělávání.

"Museli bychom zasáhnout do rušení některých skupin dělení žáků. Nejde o žádný nadstandard, střední odborné školy musí ze zákona dělit skupiny z důvodu bezpečnosti práce. Ve chvíli, kdy budeme muset zohledňovat krácení hodin přímé vyučovací činnosti, tak budeme muset sáhnout do výuky způsobem, který nás vrací zpět o 25 let, kdy jsme například na výuce počítačů měli dvě děti u jednoho počítače," řekl Matyáš.

Pokud by podle něj hrozil scénář, který momentálně vychází z tzv. PHmaxu (maximální počet proplácených hodin výuky), mohlo by to mít dopady na krácení úvazků pedagogů, což by mohlo vést k jejich odchodům ze školství. "Jakým způsobem se zapojíme do stávky v tuto chvíli nevíme. Nálada mezi zaměstnanci je ale taková, že není vyloučena ani forma uzavření školy," dodal Matyáš.

Školské odbory rozhodly, že se stávka uskuteční v pondělí 27. listopadu v základních, středních i mateřských školách. O zapojení do stávky budou muset školy informovat nejméně tři dny předem. Odbory vysvětlily v otevřeném dopise důvody stávky, nedostatek peněz ve školách by podle nich způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce. To by znamenalo omezení dělení tříd na skupiny, zvyšování počtu žáků ve třídách nebo například omezení volitelných předmětů. Provoz škol by podle odborářů omezily i škrty u nepedagogických pracovníků avizované ministerstvem školství.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Praha

Štítky ČR, školy, vláda, stávka, odbory, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji se hlásí ke stávce stále další školy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.