Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Náchodě vyrostly desítky nový bytů, městu se díky investorům ulevilo

Stavební ruch v Královéhradeckém kraji ani letos neutichl. V Hradci Králové se staví nové byty, v Rodově u Smiřic finišuje dvousetbytový rezidenční areál a další desítky bytů byly zkolaudovány v Náchodě.

V Náchodě byla dokončena a zkolaudována výstavba dalších bytů na sídlišti u nemocnice. V lokalitě situované pod Vyhlídkou s výhledem na náchodský zámek vzniklo v posledních třech letech dalších více než osmdesát bytových jednotek.

Vyrostly tady dva bytové domy s 28 bytovými jednotkami včetně 28 parkovacích  stáním, dalších 53 bytových jednotek dostavěla společnost FATO real, s.r.o. Důležitým faktem je, že oba investoři převzali původní závazek výstavby, a to zaplacení smluvních pokut pro případ nedodržení termínu kolaudace, tím bylo datum 30. 10. 2023.

S výstavbou bytových domů totiž úzce souvisela investiční dotace ve výši patnácct milionů korun na výstavbu komunikace a inženýrských sítí v katastrálním území Staré Město z devadesátých let minulého století. V průběhu let projekt provázely komplikace a nebylo snadné najít partnera pro dostavbu potřebného počtu bytů, který byl zavazující ve vztahu k dotaci.

Aktuálně z výsledku kontroly Finančního úřadu Královéhradeckého kraje vyplývá, že k porušení rozpočtové kázně nedošlo, a městu Náchod tak již nehrozí vracení dotace. "Zdánlivě nedůležité rozhodnutí je pro nás nesmírnou úlevou, opakovaně jsme se s touto hrozbou potýkali několik let a jsem velmi rád, že se díky dokončené stavbě cca 80 bytových jednotek, které byly dokončeny v letošním roce, se podařilo tuto záležitost jednou provždy uzavřít doložením kolaudačního rozhodnutí k 30. 10. 2023,“ vysvětlil starosta Jan Birke.

Město Náchod se na projektu výstavby bytových domů podílelo jako investor infrastruktury. Byla vybudována potřebná komunikace, zpevněné plochy, venkovní kanalizace a veřejné osvětlení za bezmála 8,9 mil. Kč. Součástí jsou samozřejmě i sadové úpravy a devět parkovacích stání podél točny a tři parkovací místa pro imobilní osoby.

Ohodnoť článek

Foto Město Náchod

Štítky byty, Náchod, výstavba, nemocnice, výhled, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Náchodě vyrostly desítky nový bytů, městu se díky investorům ulevilo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.