Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Poplatek za odpad v Náchodě od ledna většině lidí zdraží dvojnásobně na 900 korun

Poplatek za vyvážení popelnic a svoz odpadu ve dvacetitisícovém Náchodě od 1. ledna 2024 většině lidí zdraží dvojnásobně na 900 korun. Již nyní sice základní tarif činí 900 korun, ale při uhrazení poplatku do konce února je taxa 450 korun. Této možnosti využívá přes 80 procent poplatníků. Od roku 2024 již sleva za včasné placení poplatku nebude. Nové poplatky a systém hrazení dnes hlasy koalice schválilo zastupitelstvo města. Opoziční zastupitelé byli proti nebo se hlasování zdrželi.

Nově budou mít slevu občané Náchoda nad 60 let věku, kteří budou platit 650 korun. Osvobozené od poplatku budou jako doposud děti narozené v daném kalendářním roce. Splatnost poplatku bude do 30. září. Maximální možný poplatek, který města mohou stanovit, činí 1200 korun na občana.

Díky slevě za včasné placení mají lidé v Náchodě možnost hradit poplatek 450 korun od roku 2013. Dotace města na odpadové hospodářství však podle vedení radnice za posledních deset let vzrostla násobně na loňských více než 15 milionů korun ze čtyř milionů korun v roce 2014. "Slevový systém se při tomto růstu již nedá udržet. Jako řádní hospodáři takto dál nemůžeme pokračovat," uvedl starosta Jan Birke (SOCDEM).

Hradec Králové zvedne poplatky za odpady. Lidé si ročně připlatí o 200 korun

Hradec Králové se rozhodl, že obyvatelům navýší poplatky za odpady. Podle radnice je třeba ke zdražení přistoupit kvůli zvyšování kvality služeb i inflaci. Nově budou lidé platit 800 korun na rok. Senioři i děti zaplatí polovinu. Nový ceník už si...

Celkové náklady města na systém odpadového hospodářství loni dosáhly 26,7 milionu korun, zatímco v roce 2014 činily necelých 16 milionů korun. Důvodem zvýšení nákladů byly zejména nárůst nákladů na svoz odpadů, růst ceny za skládkování, uzavření skládky Křovice, malý zájem zpracovatelů o vytříděné odpady či zavedení sběru bioodpadu.

Příjmy systému jsou od roku 2014 trvale kolem 12 milionů korun. Z nich hlavní část tvoří poplatek vybraný od občanů. Loni město od lidí vybralo 8,2 milionu korun, další příjmy byly za třídění od společnosti Ekokom nebo za zpětný odběr elektrospotřebičů.

Opozici se zvýšení poplatku nelíbí. "Slevy nemyslí na vícečetné rodiny, matky samoživitelky," uvedl opoziční zastupitel Jan Ježek (Za moderní Náchod). "Zvýšení poplatku na 900 korun nepřispěje k většímu třídění. Město si pouze zvedá příjmovou stránku rozpočtu," uvedl zastupitel Jiří Prokop (ANO). Radnice se podle starosty bude více věnovat motivaci lidí k třídění a hledat úspory. Ty by měla v budoucnu přinést plánovaná výstavba takzvaného energoparku s třídicí linkou a kompostovací stanicí. Z 26 zastupitelů pro zvýšení poplatku hlasovalo 17.

V Hořicích zdraží poplatek za svoz odpadu o 50 procent na 900 korun

Poplatek za svoz a likvidaci odpadu v osmitisícových Hořicích na Jičínsku od ledna zdraží o 50 procent na 900 korun na dospělou osobu a rok. Rozhodli o tom v pondělí zastupitelé města. Důvodem zdražení je podle vedení města zvýšení nákladů a...

V Náchodě vládne ve volbách vítězné uskupení Jan Birke pro Náchod s koalicí ODS, STAN, Východočeši a s Patrioty Náchoda. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu má trojkoalice 17 hlasů.

Ke zvyšování poplatku přistupují i jiná města v Královéhradeckém kraji a v ČR. Hradec Králové bude mít v roce 2024 poplatek 800 korun místo dosavadních 600 korun. Hořice na Jičínsku zdraží poplatek z 600 korun na 900 korun. Jinde v ČR například Vsetín poplatek zvýší o 120 korun na 720 korun, lidé v Táboře zaplatí od ledna za svoz odpadu 960 korun, poplatek se jim zvýší o 264 Kč. V Uherském Hradišti budou lidé platit 1000 korun, dosud byla základní sazba 500 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, odpady, peníze, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatek za odpad v Náchodě od ledna většině lidí zdraží dvojnásobně na 900 korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.