Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Divadlo Drak v Hradci Králové zabodovalo v Cenách divadelních novin 2023

Cenu Divadelních novin si v kategorii Loutkové a výtvarné divadlo odnesl koprodukční projekt Divadla Drak a Bratislavského bábkového divadla. Odborná porota ocenila inscenaci Zapsaný spolek českých a slovenských loutkařů uvádí: Kašpárek a zbojník. Inscenace vznikla k 30. výročí rozpadu Československa.

„Musím říct, že loňská sezóna pro nás byla opravdu výjimečná a když jsme si ji s kolegy Jakubem Vašíčkem a Bárou Kalinovou hodnotili, shodli jsme se, že byla asi nejlepší, kterou jsme v Draku zatím zažili. A samozřejmě nás moc těší, když se ukáže, že si to myslí i někdo jiný,“ přiznává v tiskové zprávě ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský

V sezóně 2022/23 uvedlo Divadlo Drak tři vlastní premiéry a koprodukčně podpořilo vznik dvou dalších projektů. Inscenace Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník, obdržela vedle Ceny Divadelních novin i Hlavní cenu poroty na 14. ročníku festivalu Spectaculo Interesse a herec Ľubomír Piktor získal širší nominaci na Cenu Thálie, stejně jako Dominik Linka, který byl nominován za ztvárnění hlavní postavy Huckleberryho Finna ve stejnojmenné inscenaci a druhé premiéře sezóny. 

Pohybová groteska To je andělení! v režii Veroniky Poldauf Riedlbauchové pak přinesla dokonce užší nominaci na Thálie pro herce Luďka Smadiše, jehož „fyzicky neobyčejně náročný herecký výkon v roli anděla spadnuvšího na zem je naprosto uhrančivý. Smadiš v roli působí skutečně nadpozemsky křehce až étericky a zároveň publikum uchvátí svými akrobatickými dovednostmi a kreativní hrou s předměty,” jak znělo vyjádření poroty. 

„Všechny tyto úspěchy nám dělají obrovskou radost a moc si vážíme, že můžeme být jejich součástí. A vnímáme je především jako neobyčejnou příležitost všem kolegům a spolupracovníkům poděkovat a také s hrdostí pozvat diváky k nám do Hradce, protože s zdá, že by ta návštěva mohla stát za to,“ doplňuje Jarkovský. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Milan Hajn | Divadlo Drak

Štítky Divadlo Drak, Hradec Králové, divadlo, Tomáš Jarkovský, Cena Thálie, festival, Huckleberry Finn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak v Hradci Králové zabodovalo v Cenách divadelních novin 2023  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.