Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Příčinou rozsáhlého požáru zemědělské haly na Hradecku byla nedbalost

Příčinou úterního požáru haly v zemědělském areálu v obci Prasek u Nového Bydžova na Královéhradecku byla nedbalost. Odhadnutá škoda je pět milionů korun. Hasiči stále v areálu zasahují, kontrolovaně tam dohořívá uskladněná sláma .Požár byl oznámen v úterý okolo 13:15, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř, požár se jim podařilo dostat pod kontrolu v úterý okolo 16:30. Postupně stupeň požáru snižovali, ve středu nad ránem klesl na první.

Hasiči po dohodě s majitelem kontrolují dohořívání zbytku uskladněné slámy, podle nich je to nejefektivnější řešení. Kromě dohašování dohlížejí hasiči na to, aby zůstala před požárem uchráněna nezasažená část, kde bývá ustájen dobytek.

"Požářiště bylo pod dohledem tří jednotek, které se pravidelně střídají. Vyšetřovatelé hasičského záchranného sboru zjistili, že příčinou požáru bylo nedbalostní jednání. Předběžně odhadnutá škoda zůstává ve výši asi pěti milionů korun, v obdobné výši se pohybují také uchráněné hodnoty," řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Víceúčelová hala o rozměrech 70 krát 40 metrů nebyla požárem zasažena celá, podařilo se uchránit asi třetinu objektu, ve které byl ustájen dobytek. V objektu bylo také asi 3500 balíků slámy. Zaparkovanou zemědělskou techniku se podařilo včas přemístit do bezpečí.

U požáru zasahovalo v úterý přes deset hasičských jednotek, postupně se jejich počet snižoval. S pomocí pásového rypadla odstraňovali hasiči části střešní krytiny haly, aby bylo možné dostat se přímo k ohniskům. Při nočním vyskladňování balíků slámy ze zasaženého objektu se začala bortit část konstrukce poškozená požárem a přivolaný statik potvrdil, že stav haly je špatný a hrozí její zhroucení.

Při zásahu utrpěli lehké zranění dva lidé, z toho jeden dobrovolný hasič. Ustájený skot hasiči vyvedli ven, šlo o desítky zvířat, žádné neuhynulo. Rozšíření požáru na okolní objekty hasiči zabránili.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, požár, chov, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příčinou rozsáhlého požáru zemědělské haly na Hradecku byla nedbalost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.