Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hrozí zhroucení celé konstrukce, potvrdil statik v Praseku

Hasiči zůstávají od včerejšího odpoledne v Praseku u Nového Bydžova, kde se plameny zakously do haly zemědělského areálu. V noci se začala bortit konstrukce. Statik na místě potvrdil, že hrozí celkové zhroucení.

Hořet začala hala v zemědělském areálu v Praseku u Nového Bydžova včera po poledni a vyhlášen byl třetí stupeň požárnho poplachu. Uvnitř haly bylo uskladněné větší množství slámy, asi tři a půl tisíce balíků. Se zemědělskou technikou stihli zaměstnanci vyjet ještě před příjezdem hasičů. V další části, která nebyla požárem přímo zasažena, bylo ustájeno asi 80 býků.

Jednotky nasadily několik vodních proudů, včetně jednoho z výškové techniky. Před 16. hodinou byla ohlášena lokalizace požáru, postupně se pomocí manipulátorů vyvážela sláma, která se dohašuje mimo zasažený objekt a ve spolupráci s místními pracovníky se vyváděl ven ustájený dobytek. Býky nechal majitel převézt do náhradního ustájení, všechna zvířata měla vyváznout v pořádku. Dva býci měli dokonce před požárem hned na začátku utéct, pohybovali se v okolí obce, byli ale později odchyceni.

Hasiči zůstali na místě celou noc a budou tam i dneska přes den. Z jihlavské základy bylo vysláno pásové rypadlo, s jeho pomocí odstraňovali hasiči části střešní krytiny haly, aby bylo možné dostat se přímo k ohniskům.

Při nočním vyskladňování balíků slámy ze zasaženého objektu se začala bortit část konstrukce, která byla poškozena požárem. Velitel zásahu nechal na místo povolat statika, ten potvrdil, že stav haly je špatný a hrozí její zhroucení. Dále proto nesměl do zasaženého prostoru už nikdo vstupovat. Nad ránem byly jednotky dále zredukovány a stupeň požárního poplachu se snížil na první.

Zbytek uskladněné slámy se nechává po dohodě s majitel kontrolovaně dohořet a hasiči ochraňují nezasaženou třetinu haly s ustájením pro zvířata před případným rozšířením požáru.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, Nový Bydžov, sláma, technika, Hasičský záchranný sbor, Prasek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrozí zhroucení celé konstrukce, potvrdil statik v Praseku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.