Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zoo Dvůr Králové má novou chovnou linii ohrožených psů hyenových

Safari Park Dvůr Králové nad Labem má novou chovnou linii kriticky ohrožených psů hyenových. Stalo se tak narozením mláděte, jehož matkou je dvorská samice Emili a otcem letos ze Švédska dovezený samec Eddie. Samec je nepříbuzný s dosavadními chovnými liniemi dvorských psů hyenových, což je pro další chov velmi důležité.

Dvorský Safari park patří k nejúspěšnějším chovatelům psů hyenových na světě. První štěňata se ve Dvoře Králové narodila v roce 1970 a dosud se podařilo odchovat přes 150 mláďat. Nyní zoo chová celkem osm psů hyenových, a to včetně mladé samice narozené v polovině září. Dvorská zoo také v Evropě koordinuje chov psů hyenových.

"Porod feny Emili znamená začátek nové kapitoly chovu těchto šelem ve Dvoře Králové," uvedla zoo.

K oživení chovu přišli do Dvora Králové ze švédské Boras Zoo bratři Eddie a Ollie. Oba se ve Švédsku narodili v roce 2000. V chovném výběhu v části Africké safari žijí s pětiletou samicí Emili. Je dcerou samice Fiony, která měla 66 mláďat a dodnes žije v pavilonu šelem s dalšími nechovnými fenami.

Samec Eddie s Emili podle zoologů vytvořili dominantní pár, jak je obvyklé v divočině. V přírodě se v celé rodinné skupině množí pouze dominantní pár a ostatní členové smečky jim s odchovem mláďat pomáhají. Silnější členové skupiny se o potravu dělí s těmi slabými či zraněnými a pomáhají jim tak v zotavení. Díky spolupráci jsou psi hyenoví pokládáni za nejlepší lovce Afriky, když dokážou zdolat i kořist mnohem větší, než jsou oni sami.

Chov psů hyenových není jednoduchý. Štěňata bývají v raném věku náchylná na parazity, zejména škrkavky, jejichž přemnožení vede často k úhynu mláďat. Další komplikací při odchovu je také nezkušenost matky, která je schopna mláďata při zvýšeném stresu sama zahubit. To se zřejmě stalo i v případě porodu Emili, u níž zoologové předpokládali narození více mláďat. O vysoké míře uhynu mláďat svědčí i to, že ve dvorské zoo přišlo na svět zatím 388 mláďat, ale odchováno bylo přes 150 jedinců. Z evropských zoo v posledním roce psy hyenové množily kromě Dvora Králové jen tři jiné zoo.

Psi hyenoví patří mezi africké šelmy ohrožené vyhubením. Jsou považováni za jedny z nejohroženějších savců planety. Počet volně žijících dospělých jedinců je odhadován asi na 1400. Největší hrozbou pro ně je nákaza psinkou, kterou roznášejí toulaví domácí psi, dále nelegální lov a také zmenšování jejich loveckých teritorií.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, příroda, zoo, psi hyenoví, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Dvůr Králové má novou chovnou linii ohrožených psů hyenových  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.