Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jičín dokončil rekonstrukci sálu ve Valdštejnské lodžii. Už slouží veřejnosti

Po dlouhých letech oprav a objevování nových problémů se radnici v Jičíně podařilo dokončit rekonstrukci víceúčelového sálu Theatron ve Valdštejnské lodžii za 36 milionů korun. Její dominantou je nové zásuvné hlediště. Rekonstrukce se však neobešla bez problémů. Jedním z největších byla například vlhkost.

Rekonstrukce Valdštejnské lodžie začala už na podzim roku 2019. Původní plán počítal s tím, že na jaře roku 2022 bude kompletně hotov. „Valdštejnská lodžie se však záměru nechtěla podřídit snadno,“ píše v tiskové zprávě mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš.  

Velké komplikace způsobila především vlhkost. Kvůli ní se například nepovedlo vysušit čerstvou vrstvu, kterou dělníci položili na podlahy. Kromě toho se přišlo na to, že budovy kolem Čestného dvora jsou v daleko horším stavu, než se původně očekávalo. K tomu se přidala i pandemie a také energetická a potažmo i stavební krize.  

Rekonstrukci se podařilo dokončit až letos v létě. Slavnostní otevření se konalo minulý týden v úterý. „Otevření sálu a dokončení této stavební etapy je malým zázrakem, kterému šlo velmi mnoho lidí naproti po docela dost trnité cestě. Lodžie se stává úspěšným příkladem oživení památky a vtisknutí nové podoby i života, aniž by byla památka nějak poškozena,“ zhodnotil ve zprávě místostarosta města Jičína Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). 

Lodžie byla postavena v 17. století  

Valdštejnská lodžie stojí na okraji města Jičín, kousek od Valdic. O její stavbě rozhodl Albrecht z Valdštejna už v 17. století. Šlo o jeho nové příměstské dílo. Už návrh nápadně připomínal pražskou Valdštejnskou zahradu, která se stavěla ve stejný čas. Na samotné stavbě se mělo podílet hned několik architektů. Z písemných dokumentů, které se povedlo dochovat, jsou potvrzeni minimálně tři.  

Stavba měla být součástí takzvané osy barokní krajiny. Ta měla spojovat hrad Veliš, město Jičín a klášter ve Valdicích. V plánu bylo tyto stavby propojit dlouhou čtyřřadou lipovou alejí. Vysázená však byla pouze mezi Jičínem a lodžií. Ve městě byla zachována dodnes. 

Ohodnoť článek

Foto město Jičín

Štítky Jičín, lodžie, Albrecht z Valdštejna, Valdice, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín dokončil rekonstrukci sálu ve Valdštejnské lodžii. Už slouží veřejnosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.