Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dvůr Králové chce získat 64 milionů na rekonstrukci autobusáku. Bez dotace se opravovat nebude

Dvůr Králové nad Labem léta připravuje rekonstrukci starého autobusového nádraží v centru města. V současné době se počítá s náklady kolem 85 milionů korun, což je nad finanční možnosti města. I proto se město rozhodlo zažádat o několik dotací. Podle tiskové zprávy má nyní město informaci, že město získá 64 milionů. Žádost údajně úspěšně prošla hodnocením.

„Z naší strany tak dojde pouze k doplnění formálních podkladů, které po nás dotační orgán ještě požaduje, máme na to lhůtu dvanácti měsíců,“ uvádí místostarosta Dvora Králové Jan Helbich (ANO). Nejde však o jedinou dotaci, kterou chce město na rekonstrukci nádraží získat. Druhá žádost by městu mohla přinést 6,74 milionu korun.  

„Vybudování nového autobusového nádraží je jedním z prioritních projektů města, stávající areál již léta nevyhovuje. Celý projekt se dotýká poměrně rozsáhlého území a tomu odpovídá i předpokládaná finanční náročnost. Bez dotačních prostředků tak budeme jen těžko schopni realizovat revitalizaci areálu v plánovaném rozsahu,“ dodává ve zprávě starosta Jan Jarolím (ANO).  

Další peníze za odstranění ekologické zátěže  

Ještě před samotnou stavbou se bude muset město vypořádat s ekologickou zátěží v podobě ropných látek, které jsou v areálu autobusového nádraží. Jejich likvidace by mohla přijít na 20 až 30 milionů korun.  

„S ohledem na finanční náročnost projektu počítáme i s využitím dalších dotačních titulů. Například na snížení energetické náročnosti budovy, na úpravu veřejných prostranství nebo na infrastrukturu pro cyklistickou dopravu," doplnil místostarosta. 

Opozice ve Dvoře Králové žádá odvolání místostarosty Helbicha

Opozice v patnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku požádala o svolání zastupitelstva k odvolání místostarosty Jana Helbicha z funkce. Opoziční zastupitelé nejsou spokojeni s tím, jak Helbich vede oblast investic.

S nádražím vznikne i nová křižovatka  

Téměř hektarový areál nádraží město koupilo od společnosti Arriva na konci roku 2019 za 9,9 milionu korun. V roce 2021 se strany dohodly na koupi výpravní budovy a přilehlého pozemku za 4,95 milionu korun. Loni město na obnovu a využití areálu vypsalo architektonickou soutěž, jejímž vítězem se stal brněnský architektonický ateliér M2AU. 

Náklady přestavby nádraží má radnice vyčíslené na 85 milionů korun bez DPH. „Stavební práce zahrnují jak revitalizaci zpevněných i nezpevněných ploch v areálu, tak budovy," řekl starosta. Nástupiště dostanou zastřešení, v budově bude hala se zázemím pro cestující, pobočka turistického informačního centra, kontaktní místo dopravce. 

Součástí stavby bude také nová křižovatka, parkoviště, veřejné osvětlení, pořízení venkovního mobiliáře a herních prvků pro děti. Vedle areálu by měl vzniknout park, kterým by se lidé měli z nádraží dostat do centra města. Stavba by mohla začít v letech 2024 až 2025. 

Moderní autobusová nádraží otevřela v minulých letech řada měst v kraji. V červenci 2020 otevřela Jaroměř na Náchodsku terminál téměř za 70 milionů Kč. Terminál s odjezdovou halou za 65 milionů korun v roce 2020 vybudovala Nová Paka na Jičínsku. V roce 2018 otevřela nová autobusová nádraží města Hostinné na Trutnovsku a Broumov na Náchodsku. 

Ohodnoť článek

Foto MUDK

Štítky Dvůr Králové nad Labem, dotace, rekonstrukce, autobusové nádraží, ANO 2011, Jan Jarolím, okres Náchod, Arriva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové chce získat 64 milionů na rekonstrukci autobusáku. Bez dotace se opravovat nebude  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.