Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hospital Kuks prodlouží sezonu, otevřen bude i o listopadových víkendech

Barokní hospital Kuks na Trutnovsku prodlouží návštěvnickou sezonu, poprvé v listopadu umožní prohlídky o víkendech. Prohlídka interiérů bude možná i v týdnu od pondělí do pátku pro předem objednané skupiny nad pět lidí. Hospital v Kuksu je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). V minulých letech byl v listopadu otevřen jen při tradičních akcích, návštěvnická sezona končila posledním říjnem.

"Počasí nám přeje, v interiérech hospitalu je stále příznivá teplota, a toho chceme využít. Důvod je také ekonomický, návštěvníci mají stále zájem. Pokud se to osvědčí, chceme mít otevřeno v listopadu i v budoucnu," řekl kastelán Libor Švec.

Expozice budou v listopadu pro veřejnost přístupné o všech víkendech a ve svátek v pátek 17. listopadu od 9:00 do 16:00. V sobotu 11. listopadu na Den válečných veteránů budou mít držitelé průkazu válečného veterána volný vstup na základní okruh hospitalu. "O víkendech 18. až 19. listopadu a 25. až 26. listopadu se budou konat v obci Kuks tradiční Vánoční trhy. Společně s otevírací dobou hospitalu bude přístupné i bylinkářství na nádvoří," řekl Švec.

Návštěvnická sezona v hospitalu Kuks tak poprvé skončí 26. listopadu. "Ještě si pohrávám s myšlenkou, že pokud by to počasí dovolilo, otevřeli bychom na jaře už i o březnových víkendech, tedy ještě před začátkem sezony," řekl Švec.

Hospital Kuks je nejnavštěvovanější z pěti památek ve správě NPÚ v Královéhradeckém kraji. Letos do jeho expozic zavítalo dosud 58.990 návštěvníků, meziročně téměř čtyři procenta více. Návštěvnost památky v posledních letech roste, ale dosud nedosáhla hodnot roku 2019, tedy posledního roku před pandemií koronaviru, kdy do expozic zavítalo 78.200 lidí. Během covidu se návštěvnost výrazně propadla.

"Už nyní je zřejmě, že dosáhneme vyšší návštěvnosti než loni, na předcovidové roky to ale ještě stačit nebude. I tak bych letošní sezonu z hlediska návštěvnosti hodnotil jako tu lepší," řekl Švec.

Zatímco zájem o základní prohlídkový okruh v poslední době podle něj stagnuje, klesá zájem o doplňkové okruhy. Podle Švece to může souviset se zhoršující se ekonomickou situací, kdy lidé mají hlouběji do kapsy. Naopak v Kuksu roste obliba venkovní části areálu, zejména bylinkové zahrady. Venkovní areál je otevřen celoročně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, památky, počasí, návštěvnost, Trutnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospital Kuks prodlouží sezonu, otevřen bude i o listopadových víkendech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.