Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Prvodárci krve jsou nedostatkové zboží, hradecká nemocnice si bere na pomoc Dopravní podnik

Fakultní nemocnice v Hradci Králové shání prvodárce krve a půjde na to přes už zaběhlou akci, ve které figuruje Dopravní podnik. Během posledního ročníku se přihlásily desítky zájemců o dárcovství.

Třetí ročník akce Daruj krev s Dopravním podnikem města Hradce Králové, a.s. pomůže Transfuznímu oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové s náborem nových dárců krve. Zájemci budou mít možnost krev darovat od 6. do 10. listopadu 2023, za předchozí dva ročníky akce se podařilo získat na sedm desítek nových dárců krve.

„Jsme rádi, že můžeme podpořit téma důležitosti darování krve a informovat o této aktivitě cestující v našich autobusech a trolejbusech. Doufáme, že se i letos k dárcovství krve na Transfuzním oddělení FN HK zapojí další dárci,“ řekl k akci předseda představenstva Dopravního podniku města Hradce Králové, a.s., Zdeněk Abraham.

Podle primáře Transfuzního oddělení FN HK MUDr. Víta Řeháčka jsou aktivity na podporu dárcovství krve velmi důležité, protože část dlouholetých dárců každoročně s darováním krve končí, například kvůli překročení věkové hranice či zdravotním komplikacím, které darování krve neumožňují. Transfuzní oddělení FN HK každý rok potřebuje pro zajištění dostatku krve zhruba tisícovku nových dárců.

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové je pro dárce krve otevřené každý pracovní den od 7:00 do 11:00 hodin, ve středu navíc od 14:00 do 16:00 hodin, prvodárci mohou přicházet bez objednání. Před odběrem je čeká lékařské vyšetření zdravotního stavu. Bližší informace k darování krve je možné na www.fnhk.cz/transf.

Dárci krve mohou využít za každý odběr den pracovního volna, dárce má také nárok si za každý bezpříspěvkový odběr krve odečíst 3000 korun z daňového základu, systém odměn pro dárce krve mají i jednotlivé zdravotní pojišťovny. Transfuzní oddělení FN HK proplácí dárcům po předložení jízdenek náklad na jízdné z místa bydliště a zpět. Pro dárce je připraveno na transfuzním oddělení občerstvení (nápoje a pečivo), každý dárce také dostává poukázku v hodnotě 100 korun, kterou je možné využít na nákup potravin či občerstvení v areálu nemocnice i mimo něj.

Ohodnoť článek

Foto FNHK

Štítky FNHK, darování krve, dárce krve, Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s., Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvodárci krve jsou nedostatkové zboží, hradecká nemocnice si bere na pomoc Dopravní podnik  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.