Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Trenér stolního tenisu dostal dvouletý trest s podmínkou za zneužití svěřenkyně

Bývalý trenér reprezentačního družstva kadetek ve stolním tenisu Michal Lebeda byl za zneužití nezletilé svěřenkyně odsouzen ke dvěma letům vězení s tříletou podmínkou a čtyřletému zákazu práce s mládeží. O rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové dnes informoval server Seznam Zprávy.

Sedmapadesátiletý Lebeda byl pravomocně odsouzen za to, že v roce 2012 nejméně ve čtyřech případech pohlavně zneužil svou čtrnáctiletou svěřenkyni. Krajský soud dal v případu za pravdu Okresnímu soudu. "Odvolání obžalovaného Michala Lebedy se zamítá. Výpověď hráčky se nám zdá jako naprosto věrohodná, a pokud ke stejnému závěru došel i okresní soud, nemáme jediný důvod na jeho rozsudku cokoliv měnit," cituje web Seznam Zprávy předsedu senátu Zdeňka Šulce.

Policie Lebedu obvinila z pohlavního zneužití v květnu roku 2021. Trenérovy bývalé svěřenkyně tehdy popsaly, že se k nim devět let předtím choval nevhodně. Jedné z hráček v době, kdy byla nezletilá, podle odůvodnění soudce Šulce minimálně ve dvou případech masíroval nahá prsa.

Trenér od začátku vinu popírá a tvrdí, že si jeho svěřenkyně vše vymyslely. "Skutek, který je mi podsouván, se nestal a nemám k němu žádný motiv. Já mám skvělou rodinu, manželku a děti, něco takového nemám zapotřebí a patnáctileté dívky mě nezajímají. Celou kauzu považuji za vykonstruovanou a považuji ji za nástroj mocenského boje proti stávajícímu vedení stolního tenisu," uvedl u odvolacího soudu.

Pravomocný rozsudek už komentovat nechtěl. "S rozsudkem nejsme spokojeni. Nebyly vzaty argumenty, které obhajoba přednášela," uvedl Lebedův obhájce Pavel Kosek.

Lebeda v roce 2012 u reprezentačního týmu kadetek skončil, ale pokračoval v trénování ve svém domovském klubu v Hradci Králové, kde se poté stal vedoucím trenérem a sportovním manažerem Centra mládeže. I tam podle výpovědi dalších dívek pokračoval v nevhodném chování.

Rodiče Lebedových bývalých svěřenkyň vyčítají vedení České asociace stolního tenisu, že výpovědi hráček o sexuálním obtěžování bagatelizovalo a případem se vážněji nezabývalo. Zástupci asociace před dvěma lety uvedli, že trenér veškerá obvinění popřel a šlo pouze o "tvrzení proti tvrzení".

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Sport, stolní tenis, kriminalita, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trenér stolního tenisu dostal dvouletý trest s podmínkou za zneužití svěřenkyně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.