Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecké hřbitovy budou i v digitální podobě, usnadní najít hrobové místo i předky

Kvůli blížící se Památce zesnulých a očekávané vyšší návštěvnosti hřbitovů rozšíří tradičně Technické služby Hradec Králové od 26. října do 3. listopadu otevírací dobu městských pohřebišť až do 20 hodin. Letošní novinkou bude spuštění digitálních map většiny hradeckých hřbitovů, díky kterým najdou návštěvníci jednoduše informaci o svém hrobovém místě a platnosti nájemní smlouvy.

„Na všech městských hřbitovech prodloužíme otevírací dobu o tři hodiny. Hřbitovy otevíráme obvykle od 8 do 17 hodin, ale na svátky kvůli velkému zájmu otevřeme až do 20 hodin,“ popisuje chystané změny vedoucí střediska pohřebnictví Technických služeb Hradec Králové Naďa Štěrbová. Prodlouženou otevírací dobu bude mít také kancelář správy městských hřbitovů na kuklenském hřbitově. Namísto dvou dnů bude mít kancelář od pondělí 30. října otevřeno každý pracovní den. Podrobná otevírací doba bude uvedena na webových stránkách TSHK.

Na sváteční dny se připravují i pracovníci střediska pohřebnictví. „Chceme, aby v těchto dnech mohli hřbitovy navštívit a vzpomenout na své blízké i lidi s pohybovými omezeními, proto budou na hřbitovech Kukleny, Pouchov a lesní hřbitov k dispozici pracovníci technických služeb jako případný doprovod,“ zmiňuje Pavel Vrbický, náměstek primátorky pro Technické služby Hradec Králové. Správa hřbitovů v této době v rámci přípravy zvyšuje také úklidy jednotlivých hřbitovů s častějšími odvozy popelnic a kontejnerů. „Na hřbitovech Kukleny, Pouchov a lesní hřbitov přistavíme mobilní toalety. Stejně jako v minulých letech požádáme městskou policii o větší počet kontrol z důvodu prevence krádeží a ochranou lidí před odcizením osobních věcí,“ dodává Štěrbová.

Největší novinkou letošních Dušiček budou ale digitální mapy většiny hradeckých hřbitovů. Z desítky pohřebišť s více než 20 tisíci hrobovými místy pod správou TSHK, bude za téměř půl milionu korun včetně DPH v digitální podobě spuštěno šest z nich. Do budoucna k nim přibude zbývající hřbitov na Novém Hradci, vojenský hřbitov na Pouchově, evangelický hřbitov ve Svinarech a rozsáhlý lesní hřbitov. „Mapy městských hřbitovů umožní všem velmi snadno najít své hrobové místo, a zjistit, do kdy mají platnou nájemní smlouvu. Výhodou je také usnadnění hledání předků, kteří mohli být na hřbitově pochováni. Mapy zatím spustíme pouze pro šest hřbitovů, ve kterých bude chybět hlavně lesní hřbitov, který je kvůli překážejícím vzrostlým stromům daleko obtížnější na přesné zaměření. Všechny zbylé hřbitovy bychom chtěli do mapy přidat do konce příštího roku,“ vysvětluje náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek. I přes velké usnadnění je ale nutné počítat s tím, že elektronická podoba informací o zemřelých existuje až od roku 2001. Starší záznamy o pochovaných tedy nemusí být v mapách kompletní.

„Nový systém přinese velký užitek správcům i pozůstalým. Do budoucna bychom ho chtěli ale ještě rozšířit. Mapy by mohly například obsahovat i informace o významných náhrobcích a osobnostech, které jsou na hřbitově pochovány,“ uvádí k možnostem digitální podoby Vrbický.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/Pexels

Štítky hřbitov, Hradec Králové, Pavel Vrbický, Pouchov, Dušičky, Kukleny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké hřbitovy budou i v digitální podobě, usnadní najít hrobové místo i předky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.