Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Ve Vrchlabí odpískali silvestrovský ohňostroj, bude tu laserová show

Ohňostroj během silvestrovských oslav ve Vrchlabí nebude. Nahradí ho k životnímu prostředí šetrnější laser show. Vrchlabí se tak řadí k mnoha městům, které k tomu kroku přistoupily.

Město Vrchlabí se, na návrh Výboru pro životní prostředí, rozhodlo požádat své obyvatele i návštěvníky, aby se i v závěru roku 2023 obešli bez zábavní pyrotechniky a silvestrovského „ohňostroje nadivoko“. „O oslavy konce roku nepřijdeme,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Vrchlabí Jan Sobotka. „Připravili jsme spolu s partnery mnohem šetrnější laserovou show a několikahodinovou silvestrovskou party na Náměstí TGM. Bude to super,“ dodává předseda Výboru pro životní prostředí Tomáš Vrbata.

Krkonošské Vrchlabí se tak přidává k městům v Česku i jinde v Evropě, která ustupují od využívání pyrotechniky k oslavám přelomu roku i jiných významných událostí. „Ohňostroje a zábavní pyrotechnika znamenají významné znečištění toxickými látkami, hluk, rušící lidi, domácí zvířata a okolní přírodu, ale také nebezpečí zbytečných zranění. V neposlední řadě jsou zdrojem ohromného množství úplně zbytečného a nerecyklovatelného odpadu. A my chceme množství odpadu snižovat, co nejblíž k nule,“ vypočítává zastupitel Tomáš Vrbata důvody, proč je dobré se pyrotechnice vyhnout. Akci vrchlabští pojmenovali #VrchlabiNepraska.

Jak udává expertní stanovisko Akademie věd ČR z června 2023, zábavní pyrotechniku prakticky nelze provozovat bez významného rizika pro lidské zdraví i životní prostředí. Kromě toho veškerý odpad, který při ohňostrojích i doma odpalované zábavní pyrotechnice vznikne, končí v případě Vrchlabí na skládce komunálního odpadu, protože recyklovat ho není možné.

Výbor pro životní prostředí vrchlabského zastupitelstva proto na jaře letošního roku přišel v rámci programu #VrchlabiBezOdpadu s iniciativou s pyrotechnikou ve městě už od letoška skoncovat. „Oslovili jsme všechny ubytovatele ve městě, aby své hosty informovali o tom, že u nás o petardy a ohňostroje nestojíme a na Silvestra nabídneme šetrnější alternativu. Požádali jsme všechny dosavadní prodejce zábavní pyrotechniky, zda by mohli s jejím prodejem přestat. A hlavně jsme připravili, spolu s partnery, skvělou silvestrovskou party na Náměstí TGM, včetně diskotéky a super laserové show, na kterou všechny srdečně zveme,“ říká předseda výboru Tomáš Vrbata.

Proti pyrotechnice se také v krátkých videovzkazech vyslovily některé osobnosti – veterinářka Pavla Zázvorková, chirurg Radek Kebrle, biatlonista Michal Krčmář, ředitel Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR Martin Pivokonský, ředitel vrchlabské nemocnice Michal Mrázek, náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar a starosta Vrchlabí, senátor Jan Sobotka. 

Silvestrovský ohňostroj ano nebo ne?

Celkem hlasovalo70 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Zdeněk Horák

Štítky laser show, ohňostroj, Silvestr, Vrchlabí, Sobotka, starosta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Ve Vrchlabí odpískali silvestrovský ohňostroj, bude tu laserová show  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.