Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hejtmanství se pokusí najít nového majitele ražbu zámku ve Skřivanech

Královéhradecký kraj potřetí zopakuje dražbu památkově chráněného novogotického zámku ve Skřivanech na Hradecku, který mu patří. Pro objekt nemá využití. Návrh na konání opakované dobrovolné veřejné dražby s vyvolávací cenou 29 milionů korun dnes schválili krajští zastupitelé. Kraj plánuje zopakovat dražbu památky 22. listopadu, cenu výrazně snížil. Památka je na prodej včetně souvisejících pozemků.

První dražba byla 7. srpna s vyvolávací cenou 38,4 milionu korun, avšak žádný zájemce se nedostavil. Podruhé se dražba s vyvolávací cenou 34 milionů korun konala 4. října a také této dražby se žádný zájemce nezúčastnil.

"Objekt je již delší dobu určen k prodeji, není užíván, staráme se o něj, aby nedegradoval. Zvolili jsme cestu veřejné dražby tak, aby to bylo pokud možno co nejvíce transparentní, nicméně předchozích dvou se nikdo neúčastnil. Bude tak probíhat třetí dražba. Doufáme, že se příslušnou nemovitost podaří prodat," řekl dnes krajský radní pro dopravu a majetek Václav Řehoř (ODS).

Provoz budovy zajišťuje krajský Domov sociálních služeb Skřivany, který dříve prostory využíval pro své klienty. Zámek sloužil léta jako Ústav sociální péče, jeho působení bylo ukončeno v roce 2017. V prázdném zámku ve Skřivanech našly loni na jaře zázemí desítky uprchlíků z Ukrajiny, šlo hlavně o ženy s dětmi. Kraj zažíval největší nápor válečných běženců v prvních týdnech po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února 2022. Postupně začal příliv uprchlíků z Ukrajiny slábnout.

Barokní zámek ve Skřivanech vznikl na místě starší renesanční tvrze a současný novogotický vzhled získal v druhé polovině 19. století podle návrhu architekta Josefa Niklase. Od roku 1964 byl do objektu umístěn Ústav sociální péče o mládež, který tam byl do roku 2017. Zámecký areál se nachází na okraji obce Skřivany za bývalým cukrovarem v Tovární ulici. Zámek je obklopen parkem, ve kterém stojí další stavby, veřejnosti je nepřístupný.

Od roku 1958 je chráněnou kulturní památkou a roku 1964 byl zapsán na Ústřední seznam kulturních památek ČR.

ku

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, reality, památky, Skřivany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství se pokusí najít nového majitele ražbu zámku ve Skřivanech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.