Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Z jídla v hradecké restauraci na jaře onemocnělo 130 lidí. Padla pokuta 250 tisíc

Po požití jídla ve vietnamské restauraci v Hradci Králové letos na konci března onemocnělo zažívacími problémy 130 lidí, z toho u 100 konzumentů byla laboratorně potvrzena salmonelóza. Osm lidí bylo hospitalizováno. Provozovatel restaurace dostal od hygieniků za porušením hygienických pravidel pokutu 250 tisíc korun. V závěrečné zprávě k případu to dnes uvedla Krajská hygienická stanice (KHS) v Hradci Králové. Věcí se zabývala také policie, případ odložila. Provozovatel restauraci znovu neotevřel.

"Zdrojem nákazy byly pokrmy připravené v provozovně, kdy porušením základních hygienických pravidel personálem provozovny došlo k sekundární kontaminaci pokrmů a ohrožení i poškození zdraví konzumentů infekčním onemocněním," uvedli hygienici. Závažnost přestupku podle nich dosáhla vysoké intenzity.

Laboratorní rozbory potvrdily netypický kmen Salmonelly Thompson, který se vyskytuje zřídka. Salmonela byla v polotovarech vlastní výroby a na hadříku k otírání pracovních ploch. Salmonelózu měli kuchař, kuchařka a servírka. "Ke kontaminaci evidentně došlo v důsledku nezvládnutí hygieny výrobního procesu v provozovně," uvedli hygienici ve zprávě.

Restaurace podle hygieniků nezvládla technologický proces, nedodržela správnou hygienickou a výrobní praxi a podcenila rizika ohrožení zdraví spotřebitelů v důsledku kontaminace produktů. Krajská hygienická stanice po zjištění případu nařídila uzavření provozovny a její sanitaci. "Případné opětovné otevření by bylo možné až po ověření účinnosti přijatých opatření a rozhodnutí KHS, provozovatel se ve věci znovuotevření provozovny na KHS neobrátil," uvedli hygienici.

Zástupci dotčené asijské restaurace se krátce po incidentu na facebooku zákazníkům omluvili. Uvedli také, že restaurace už neotevře. Policie se případem zabývala pro podezření z přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Trestní stíhání ale nezahájila, protože nenašla konkrétního člověka, který zdravotní problémy zákazníků zavinil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Chich food's

Štítky ČR, zdraví, restaurace, hygiena, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z jídla v hradecké restauraci na jaře onemocnělo 130 lidí. Padla pokuta 250 tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.