Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zapálil dveře bytu, kde spaly děti, odsedí si čtrnáct let

Královéhradecký krajský soud dnes potrestal dvaačtyřicetiletého muže za pokus o vraždu čtrnáctiletým vězením. Letos v březnu v bytovém domě v centru Hradce Králové v opilosti polil dveře benzinem a zapálil.

Podle obžaloby chtěl činem zavraždit obyvatele bytu, kteří s ním tvořili rodinu. Tragédii podle spisu zabránilo jen to, že kouř probudil jedno z dětí, které zalarmovalo ostatní, jimž se podařilo požár uhasit. Incident se stal 3. března ráno, nikomu se nic nestalo. Uvnitř bytu tehdy byli čtyři lidé, z toho dvě děti. Soud obžalovavému nařídil protialkoholní léčení a zaplacení náhrady škody. Rozsudek, co do viny a trestu, je pravomocný.

Obžalovaný v plném rozsahu vinu přiznal. "Nejsem žádný vrah. Lituji toho, jsem za to odpovědný. Udělal jsem hloupost, musím za to pykat. Chci se omluvit rodině za to, co jsem spáchal," řekl dnes u soudu.

Za pokus o vraždu obžalovanému hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Prohlášení viny je významná polehčující okolností. "Motivem jednání byly dlouhodobě spory mezi manželi, kdy partnerka se chtěla s obžalovaným rozvést. To vygradovalo tím, že se opil a dostal nápad, že podpálí dveře bytu ve třetím nadzemním podlaží. Čin připravoval, benzin si přinesl. Předpokládal, že v bytě je ona a její dvě děti. Polil dveře benzinem, zapálil, oheň pronikl do bytu. Naštěstí zplodiny probudily dítě, které spalo v pokoji nejblíže ohnisku požáru," řekl státní zástupce Milan Vacek.

V bytě podle něj ale nebyli lidé, které se chystal ohrozit, tedy jeho manželka, jejich nezletilá dcera a její nezletilý syn, ale nejstarší manželčina dcera se svými dvěma dětmi a svým druhem.

V závěrečné řeči státní zástupce navrhl potrestat obžalovaného při spodní hranici trestní sazby a navrhl, aby mu bylo uloženo ochranné protialkoholní léčení ústavní formou. "Jen velkou náhodou se nestal vrahem malých dětí. Na druhou stranu prohlásil vinu, znalci se vyjádřili, že podstatnou věcí v jeho převýchově je uložení ústavního protialkoholního léčení, s čímž souhlasil. Proto jsem navrhl trest při spodní hranici trestní sazby," řekl Vacek.

Policisté podezřelého muže našli krátce po činu v jeho bydlišti asi půl kilometru od bytu napadené rodiny. Na jeho zadržení se podílela zásahová jednotka s vyjednavačem, protože muž byl ozbrojen dvěma noži a vyhrožoval sebevraždou. Dechová zkouška u něj ukázala přes 2,6 promile alkoholu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, soud, vražda, Hradecko, benzín, dveře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapálil dveře bytu, kde spaly děti, odsedí si čtrnáct let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.