Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V poměru pokácených a vysázených stromů u silnic patří hradecký kraj mezi nejhorší v republice

V poměru vykácených stromů u cest a vysazení nových patří Královéhradecký kraj mezi tři nejhorší v celé České republice. Na 6,8 pokácených stromů se v regionu vysadí pouze jeden nový. Naopak nejlépe je na tom sousední Liberecký.

Podle společnosti Arnika, která statistiku zpracovala, stromů u silnic výrazně ubývá. Od roku 2003 do konce roku 2022 bylo u krajských silnic v České republice vykáceno celkem 326 497 stromů, zatímco jich bylo vysazeno pouze 202 394.  

„Tento nevyrovnaný poměr ukazuje, že stromy podél silnic v naší krajině postupně mizí. Ačkoli výskyt pokácených stromů v roce 2022 klesl ve srovnání s předchozím rokem, poměr vykácených stromů k novým výsadbám byl horší než v letech 2020 a 2019,“ uvádí v tiskové zprávě Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy spolku Arnika. 

Podle údajů společnosti bylo v Královéhradeckém kraji u silnic vykáceno celkem 26 695 stromů. Naopak vysázeno jen 3 910. Rozdílem mezi vykácenými a vysázenými se proto Královéhradecký kraj řadí na nejhorší místo v celorepublikovém žebříčku.  

Můžou být stromy u silnice problém?   

Velkým tématem zůstává, zda jsou vzrostlé stromy vedle silnic bezpečné. „Vozovku i okolní krajinu jednoznačně chrání před horkem, silnými poryvy větru, sněhovými jazyky, snižují prašnost, během přívalových dešťů, zadržují vodu a zpevňují zem. Kromě toho mají i velkou estetickou a historickou hodnotu,” říká Klemensová.   

Policie tolik optimismu nesdílí. „Srážka se stromem je z pohledu četnosti dopravních nehod nejčastějším následkem z kategorie tzv. srážek s pevnou překážkou. Ročně se bavíme o více než dvou tisících případů,“ řekl Hradecké Drbně mluvčí policie Ondřej Moravčík. Pravdou však zůstává, že daleko více se bourá například při předjíždění, kvůli rychlosti, počasí nebo nedání přednosti.   

„Z našeho pohledu je zcela zásadní při výsadbě stromů či místní úpravě dodržovat obecné bezpečnostní ukazatele a minimalizovat tím riziko možných závažných následků, které by případná srážka s touto překážkou způsobila,“ dodal mluvčí policie. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Franz W. | Pixabay

Štítky kácení, vysazování, strom, zeleň, silnice, doprava, bezpečnost, policie, statistika, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Arnika, Královéhradecký kraj, Česko, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Labe, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V poměru pokácených a vysázených stromů u silnic patří hradecký kraj mezi nejhorší v republice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.