Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Apartmány ano, ale musí se regulovat, říká starostka Pece pod Sněžkou

Udržet v Peci pod Sněžkou pracující lidi, zlepšit bydlení, dopravu, dávat podporu turistickému ruchu a zajistit, aby proudily peníze do infrastruktury, to jsou cílem, na kterých bude pracovat nové vedení krkonošského střediska.

"Důležitá je nejen podpora místních podnikatelů, ale i lidí, kteří v Peci pracují ve službách a chtějí tu žit. Musí mít takové podmínky, aby měli důvod zůstat. Proto například plánujeme nové obecní byty, investice do infrastruktury. Dvacet let se tady řešily hlavně apartmány a komerční projekty. To chceme změnit," řekla starostka Ilona Karlíková.

Po posledních komunálních volbách se v Peci změnilo vedení města. Ve funkci po dvaceti letech skončil dlouholetý bývalý starosta Alan Tomášek. Nová radnice s výstavbou apartmánových domů sice stále počítá, ale chce tuto aktivitu více regulovat. "Budeme se snažit lépe vybírat ubytovací poplatky a zasadíme se o to, aby apartmánové domy nevznikaly na kopcích, kde poté dochází k zatížení dopravou," řekla Karlíková. Územní plán počítá s výstavbou hlavně podél páteřních komunikací v údolích.

Například příští rok by podle starostky měla v centru Pece pod přehradou a nad Hotelem Pecr Deep začít výstavba apartmánového komplexu Svatá Barbora. Tento projekt schválilo vední města ještě v minulém volebním období, připomněla. Investorem je podnikatel Martin Kubík, který v roce 2018 otevřel nedaleko podobný apartmánový komplex Svatý Vavřinec. Komplex Svatá Barbora by měl mít téměř 80 apartmánů, podzemní garáže, restauraci, bazén či wellness.

Výstavba apartmánů se z centra střediska rozšiřuje i do městské části Velká Úpa. Na jaře by ve Velké Úpě měl začít růst apartmánový dům Úpa Resort, který bude mít 27 apartmánů a hotový má být podle informací investora v prosinci 2025. Vznikne mezi silnicí a řekou Úpou vedle Penzionu Cortina.

Jiný soukromý investor připravuje ve Velké Úpě podél silnice naproti Pensionu Relax výstavbu šesti na sebe navazujících apartmánových domů s podzemním parkovištěm a v přízemí se službami, obchody či kavárnou. Několik domů vpravo od silnice ve směru na Pec proto čeká demolice. K zemi by měl jít Hotel Hela a další objekty včetně Hospody Úpa. "V této lokalitě novou výstavbu vítáme, vznikne ucelená zástavba včetně služeb. Předpokládáme, že demoliční práce by mohly začít příští rok," řekla Karlíková.

V posledních letech v Peci podle ní sílí zájem o letní sezonu. Pro tradiční zimní středisko je to výzva. Radnice chce podporovat projekty, které doplní nabídku střediska pro letní rekreaci. Takovým by mohl být chystaný projekt kongresového a kulturního centra v místě objektu z období socialismu známého jako Klondike vedle komplexu Svatý Vavřinec. Investorem by měl být Martin Kubík. "Mohlo by to přinést do města novou klientelu s jinými zájmy," řekla starostka. Zdůraznila, že zimní sezona zůstává pro středisko zásadní. "Spolupráce s největším zaměstnavatelem ve městě, společností Mega Plus, která je provozovatelem skiareálu, je pro nás nadále klíčová," uvedla starostka.

Za jednu z hlavních výzev označila dopravní situaci v centru města. "Připravujeme proto dopravní studii, která zahrne celkovou koncepci dopravy. Ano, pomohlo otevření parkovacího domu před třemi lety, ale to nestačí. Zabýváme se například otázkami, kam všude motoristy pustíme, jak nastavíme parkování, hromadnou doprava," řekla Karlíková. Projekt parkovacího domu ve Velké Úpě byl pozastaven, radnice ho přehodnocuje, aby byl levnější než předpokládaných 300 milionů korun.

Jednou z podmínek pro uklidnění dopravy ve středisku je podle starostky zřízení městem dotované hromadné dopravy, která by motoristům nabídla alternativu. V létě radnice spustila pilotní projekt bezplatné autobusové přepravy návštěvníků. Autobus jezdil mezi Velkou Úpou a Pecí se zastávkou u parkovacího domu.

Co se týče investic do infrastruktury, zmínila starostka opravu jedné z páteřních silnic v centru střediska v úseku od mostu přes Zelený potok pod sjezdovku Javor. Oprava by měla stát více deset milionů korun a stavbaři by ji měli stihnout příští rok. Součástí budou i opravy chodníků a zimní lyžařské cesty.

Radnice také připravuje ve Velké Úpě výstavbu čistírny odpadních vod pro celé středisko, tento projekt je ve fázi studie. Nyní je čistička v centru Pece nad městskou částí Velká Úpa, což je podle starostky neudržitelné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto stavbaweb.cz

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, silnice, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Apartmány ano, ale musí se regulovat, říká starostka Pece pod Sněžkou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.