Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Slon se k silnici u Trutnova nevrátí. Místní si odhlasovali projekt bezbariérového přístupu do podloubí

Město Trutnov zveřejnilo výsledky hlasování v historicky prvním ročníku Participativního rozpočtu města Trutnova. Místní vybírali z osmičky projektů. Ve hře bylo i vrácení slona k silnici na Trutnov. Nakonec však vyhrál projekt vybudování bezbariérového přístupu do podloubí v Bulharské ulici.

Hlasování se zúčastnilo celkem 810 občanů Trutnova. Každý z nich mohl udělit dva kladné a jeden záporný hlas. Nejvíce bodů nakonec získal projekt, který má ulehčit přístup do podloubí v Bulharské ulici imobilním lidem. Projekt získal celkem 208 kladných a 38 záporných hlasů.  

 „Výsledek hlasování byl poměrně těsný a já mám velkou radost, že si Trutnováci vybrali projekt, který můžeme v příštím roce zrealizovat. S myšlenkou úpravy bezbariérového vstupu do podloubí se nějakou dobu zabýváme a výsledky participativního rozpočtu nám potvrdily, že se ubíráme správným směrem, že Trutnováci tento projekt podporují, a my jeho realizaci urychlíme. Věřím, že poslouží mnoha lidem,“ uvedl v tiskové zprávě starosta města Michal Rosa (ODS). 

Projekt nového slona skončil na druhém místě  

Na druhém místě skončil projekt, který počítal s návratem slona k silnici na Trutnov. Projekt získal celkem 160 hlasů, tedy o deset méně než vítězné podloubí.  

Jako reklama musel být od silnice odstraněn po osmačtyřiceti letech v září 2018. Slon se stal pomyslným symbolem Královéhradeckého kraje a lidi skrze něj dokonce vyjadřovali své názory. Například v roce 2012 ho fanoušci Pardubického hokejového klubu natřeli do národních barev a přidali nápis „Mistři 2012“. Do dneška se však nepodařilo najít jeho náhradu.   

Slona před skoro 50 lety vyrobil pro zoologickou zahradu Luboš Zvičina. Ten zároveň vyrobil i 18 žiraf, čtyři nosorožce a obří znak zahrady. Jedna ze žiraf dodnes stojí u hlavní silnice v obci Horka u Staré Paky.     

Třetí místo obsadil projekt Michaely Sedláčkové Třiďme Trutnov, jehož cílem bylo rozmístit na frekventovaných místech více košů na separovaný odpad a umožnit tak Trutnovákům více třídit. 

Šlo o historicky první ročník participativního rozpočtu 

Do historicky prvního ročníku přišlo radnici celkem 977 hlasovacích formulářů. Některé z nich však bylo třeba vyřadit. Dle pravidel participativního rozpočtu se totiž ověřovalo, kdo je skutečně občanem města Trutnova, a ostatní hlasy byly vyřazeny jako neplatné. 

V současné době radnice počítá s tím, že uspořádá i druhý ročník hlasování. „Čísla nám dokazují, že Trutnováci mají zájem o veřejné prostranství. Soutěžilo 8 kvalitních projektů, o kterých rozhodl velmi slušný počet platných hlasů. Věřím, že lidé, kteří měli ostych, tak už ví, že se nemusí bát, a v příštím roce svůj projekt přihlásí. Budeme se těšit na další podnětné nápady z řad veřejnosti,“ dodává Michal Rosa. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Trutnov, projekt, silnice, rozpočet, podloubí, bezbariérový, přístup, slon, projekt, hlasování, veřejnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slon se k silnici u Trutnova nevrátí. Místní si odhlasovali projekt bezbariérového přístupu do podloubí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.