Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nepříjemné překvapení pro Dvůr Králové, dotaci na přestavbu továrny nezískal

Patnáctitisícový Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku nezískal dotaci téměř čtyři sta milionů korun na přestavbu bývalé Mayerovy továrny na kulturní a zábavní centrum. Město nyní řeší, co dál.

"V úvahu by mohla přicházet přestavba továrny po etapách s tím, že město bude dál hledat zdroje spolufinancování," nastínila Hradecké Drbně mluvčí města Miroslava Kameníková. Město v dubnu požádalo o dotaci 371 milionů korun z Národního plánu obnovy z programu Brownfieldy. Státní fond podpory investic ale žádost města zamítl pro nesplnění podmínek. Šlo o to, že nová stavba přesahovala půdorys původního objektu o více než povolených pět procent plochy. Rozhodnutí se město oficiálně dozvědělo na konci září.

Zamítnutí žádosti o dotaci starosta označil za nepříjemné překvapení. "Opakovaně jsme totiž byli ujišťováni, že tuto podmínku dotačního titulu splňujeme, a to i písemně. Přestože je dotace nenároková, v tuto chvíli řešíme, jak budeme na oznámení reagovat," uvedl starosta Jan Jarolím. Letos na jaře uvedl, že bez dotace město nebude schopné přestavbu financovat.

Dotace z Národního plánu obnovy měla zaplatit významnou část nákladů na demolice a výstavbu nové jižní části areálu. Nová stavba by měla obsahovat kulturní centrum s víceúčelovým sálem a jedním menším sálem, v plánu je i postavení podzemních garáží téměř pro 70 aut. Druhou částí projektu má být vybudování naučného centra, dětského zábavního centra a depozitáře muzea v rekonstruované severní části areálu.

Továrnu město hodlá přebudovat podle návrhu ateliéru Grimm Architekti, který zvítězil v architektonické soutěži. Projekční práce by měly město přijít na 31 milionů korun. Na stavbu má radnice stavební povolení. V září chtěli zastupitelé vyhlásit tendr na stavební firmu, ale kvůli zamítnutí dotace tak neučinili.

Město podle mluvčí usiluje o dotace z dalších zdrojů. Požádáno má o dotaci přes 100 milionů korun na odstranění ekologických zátěží v továrně. Žádá také o individuální dotaci 150 milionů korun z rozpočtu Královéhradeckého kraje.

Areál bývalé Mayerovy továrny na náměstí Republiky v centru města má rozlohu 5500 metrů čtverečních a tvoří jej několik objektů. Radnice továrnu koupila v roce 2017 za 9,4 milionu korun od dvorského družstva Vánoční ozdoby. Původně šlo o textilní továrnu, později v areálu byla tržnice, sídlila v něm i firma Strojtex. Objekty továrny leží v městské památkové zóně.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mudk.cz

Štítky ČR, správa, stavby, kultura, zábava, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepříjemné překvapení pro Dvůr Králové, dotaci na přestavbu továrny nezískal  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.