Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Peci příští rok rozšíří parkoviště, vznikne překladiště pro boudaře

Horské středisko Pec pod Sněžkou pokračuje v budování parkovacích míst. Po otevření dopravního terminálu s parkovacím domem u vjezdu do centra střediska v roce 2020 se příští rok rozšíří parkoviště nad přehradou v Úpském údolí.

Parkoviště bude mít dvojnásobnou kapacitu, což v budoucnu umožní horní část parkoviště u kapličky pod bobovou dráhou přeměnit v klidovou zónu. Ve Velké Úpě vznikne překladiště pro provozovatele horských chat. 
 

Práce na rozšíření parkoviště nad přehradou za 33 milionů korun by měly začít příští rok na jaře. "Do léta 2024 by mělo být hotovo," řekl Zdeněk Horák z firmy O.K. Služby Praha. Firma provozuje ve středisku všechna parkoviště včetně parkovacího domu. Nad nynější asfaltovou plochou vznikne patro na železobetonové konstrukci s 80 parkovacími místy. "Vespodu vznikne kryté parkoviště a patro se bude využívat na různé společenské i komerční akce, které se dosud konaly na asfaltové ploše. Celkem tam bude 150 parkovacích míst. Horní část se bude jako parkoviště používat podle nutnosti, například v turisticky exponovaných letních měsících," řekl Horák.

Na to, kdy by se mohla začít budovat odpočinková zónav místě současného parkoviště pod bobovou dráhou, podle starostky nelze zatím odpovědět. "Bude záležet na dalším rozvoji této části centra města, ve které se plánuje nová výstavba. Budování odpočinkové zóny proto není na pořadu dne. Nedává smysl, aby tam zóna vznikla a vzápětí to zničila stavební technika," řekla starostka Ilona Karlíková

Stavba parkovacího domu za více než 167 milionů korun bez DPH vznikala od léta 2018. Otevřen byl v prosinci 2020. Parkovací dům se 410 místy podle radnice přinesl očekávané zklidnění dopravy v centru. Cílem je, aby co nejvíce návštěvníků střediska odstavilo auto v parkovacím domě. Proto radnice v létě spustila pilotní projekt veřejné dopravy, která má zajistit spojení mezi terminálem a centrem střediska.

"Dopoledne, kdy je zájem o přesun z parkovacího domu do centra největší, jezdil v krátkých intervalech bezplatný autobus mezi Velkou Úpou a Pecí pod Sněžkou se zastávkou u parkovacího domu. Tato služba byla zdarma pro ty, kteří zaparkovali v parkovacím domě nebo ve Velké Úpě. Pokud zastupitelstvo rozhodne, příští léto to zopakujeme," řekl  Horák.

V zimní sezoně podle něj zajišťují dopravu od terminálu do centra a naopak skibusy SkiResortu Černá hora - Pec. "V létě spojení nefungovalo, proto jsme se rozhodli tuto díru zacelit. Reagujeme na stále turisticky silnější letní měsíce," řekla Karlíková.

Tržby z parkování ve městě se letos zvýšily o 25 procent zhruba na 13 milionů korun. V Peci je 1040 parkovacích míst, z toho více než třetina připadá na parkovací dům. Zatímco v minulosti bylo provozovatelů parkovišť několik, od roku 2020 je provozuje jedna společnost. "Parkovné ve městě na den jsme letos snížili ze 300 korun na 250 korun, v parkovacím domě a na parkovišti P6 Velká Úpa – Za řekou se platí 200 korun. Zvýhodněné parkování v parkovacím domě a na parkovišti P6 mají motoristé s kartou hosta, tedy rekreanti, kteří v Pec stráví více nocí," řekl ČTK Horák. V centru na vyhrazených parkovacích plochách motoristé zaplatí za hodinu 50 korun, pod bývalou poštou ve Velké Úpě stovku.

Provozovatel parkovacích míst odvádí tržby městu, které zpětně hradí provozovateli uznatelné náklady a podíl na zisku. Provozovatel má s městem smlouvu na provozování parkovišť do roku 2030.

Ve Velké Úpě u hlavní silnice by v příštím roce mělo vzniknout překladiště pro provozovatele horských chat, kteří jezdí do údolí pro zásoby. Vybudování asfaltové plochy se zázemím by mělo vyjít na 12 milionů korun. Stavební práce začnou na jaře. Bude to i nástupní místo pro rekreanty, které vyvezou boudaři do ubytování.

Projekt parkovacího domu ve Velké Úpě je podle starostky pozastaven. Odhadované náklady na jeho vybudování po aktualizaci výdajů původního projektu jsou okolo 300 milionů korun. "Máme vydané stavební povolení. Parkovací dům ve Velké Úpě ano, ale ne v takovém rozsahu, jak bylo původně plánováno," řekla Karlíková.

Po minulých komunálních volbách se v Peci změnilo vedení města. Ve funkci skončil dlouholetý bývalý starosta Alan Tomášek (SNK Sněžka), za jehož éry začal ve středisku rozsáhlý stavební rozvoj.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com/fill

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, automobilová, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Peci příští rok rozšíří parkoviště, vznikne překladiště pro boudaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.