Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

O peníze na výměnu kotlů se v Královéhradeckém kraji přihlásilo přes sto lidí

Královéhradecký kraj letos přijal 120 žádostí v celkové výši 19,5 milionu korun na poskytnutí dotace na výměnu neekologického kotle na tuhá paliva. Kraj na to letos vyčlenil přes šedesát milionů korun. Příjem žádostí skončil v srpnu.

Podpora u tepelných čerpadel je možná až do 180.000 korun a u kotlů na biomasu až do 130.000 korun. Dotace může činit až 95 procent. "Letošní podpora na takzvané kotlíkové dotace a také zájem o ně je výrazně nižší než v minulosti, protože cílovou skupinu ministerstvo životního prostředí zúžilo jen na starobní a invalidní důchodce, případně příjemce příspěvku na bydlení, uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

"Kraj loni vyčlenil na kotlíkové dotace 135 milionů korun. Bylo přijato celkem 1265 žádostí, z nichž 676 bylo již ukončeno, 444 se zpracovává a 145 zájemcům dotace nebyla poskytnuta. V této předposlední výzvě bylo ještě možné v omezené míře žádat o plynové kotle a oprávněnými žadateli byly též nízkopříjmové domácnosti, nikoli pouze důchodci a příjemci příspěvku na bydlení," řekl Lechmann.

V prvním čtvrtletí 2024 se otevře další dotační výzva na výměnu neekologických kotlů s průběžným příjmem žádostí do 31. srpna 2024. Podle zástupců kraje se výraznější změny v nastavení podmínek po žadatele oproti letošnímu roku nechystají. Kraj přijímá žádosti o takzvané kotlíkové dotace od roku 2016 a dosud rozdělil žadatelům přes 600 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, správa, ekologie, ovzduší, teplo, dotace, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O peníze na výměnu kotlů se v Královéhradeckém kraji přihlásilo přes sto lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.