Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradec Králové pomůže s péči o památkové objekty, mezi žadatele rozdělí miliony

Hradec Králové vyčlenil přes šest milionů na opravu památek ve městě. O peníze se přihlásilo čtrnáct žadatelů. Dotace může směřovat třeba na výměnu oken a dveří nebo i fasád.

Radní už na svém zasedání projednali dotace na zachování a obnovu památek, které budou poskytnuty konkrétním žadatelům. V listopadu přijdou na řadu zastupitelé. Z dotačního programu má být poskytnuto téměř 6,4 milionu korun.  

O dotaci se do 14. července přihlásilo 14 žadatelů, z toho jedna žádost byla vzata zpět. „Žádosti doručené do termínu uzávěrky byly v souladu se směrnicí a programem po formální stránce vyhodnoceny, projednány a doporučeny ke schválení Komisí pro Program regenerace MPR a MPZ a městské památky,“ říká náměstek primátorky pro oblast památkové péče Adam Záruba.

Nyní budou smlouvy o poskytnutí dotace předloženy ke schválení přímo zastupitelstvu města. V tomto roce jde o druhé kolo dotací. V prvním kole, které proběhlo na jaře, bylo rozděleno téměř 2,8 milionu korun.

Žadatelé, mezi kterými jsou nejen fyzické, ale i právnické osoby, obdrží z dotace přibližně 6,4 milionu korun. Peníze budou poskytnuty například na výměnu oken a dveří, opravy fasád, nebo výměnu střešní krytiny. Například přes 900 tisíc korun půjde i na pátou etapu oprav dřevěné zvonice u kostela sv. Jana Křtitele v Třebši. Zde by měla být dokončena oprava šindelové střechy a provedeny nátěry.

V letošním roce již byla poskytnuta individuální dotace na projekt rekonstrukce Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové ve výši 15 milionů korun, z toho 7,5 milionu dá město v příštím roce, druhou polovinu dotace v roce 2025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Hradec Králové, dotace, oprava, památka, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové pomůže s péči o památkové objekty, mezi žadatele rozdělí miliony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.