Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Silnice po hrázi rybníka Broumar v Opočně se otevře v listopadu

V Opočně na Rychnovsku končí přestavba odvodňovacího systému rybníka Broumar a silnice, která vede po hrázi. Hotovo by mělo být tento měsíc, silnice se má otevřít 1. listopadu. Náklady se kvůli neočekávaným pracím zvýšily proti původním předpokladům zhruba o 3,5 milionu na 59 milionů korun. Vyplývá to z dnešního vyjádření představitelů opočenské radnice a Královéhradeckého kraje. Práce začaly letos na jaře, silnice byla kvůli nim uzavřená. Investorem je Královéhradecký kraj a město Opočno. Takzvané vícepráce vznikly na straně města i kraje.

"Od 1. listopadu bude hráz hotová a bude se tak po hrázi moci opět jezdit. Celý úsek na Semechnice bude zprůjezdněn. V současnosti se dodělávají povrchy, dokončujeme chodník a osvětlení," řekla starostka Opočna Šárka Škrabalová (Místní hnutí za harm.rozvoj).

Náklady se původně předpokládaly 55,5 milionu korun. Opočno financovalo likvidaci dosavadních propustků, vybudování nového bezpečnostního přelivu a také chodníků, veřejného osvětlení a odběrného místa požární vody. Cena za tyto práce se proti původnímu předpokladu 21 milionů korun podle starostky zvýšila asi o dva miliony. "Vícepráce se objevily na dně v místě propustků, celkem tedy město zaplatí asi 23 milionů korun. Realizace stavby byla kompletně dodržena," uvedla Škrabalová.

Kraj se měl původně podílet na celkové investici částkou 34,5 milionu korun, náklady ale během prací vzrostly o 1,5 milionu korun. Kraj zajišťuje opravu silnice a mostu. Při rekonstrukci mostu se ukázalo, že most byl výše než okolní komunikace, uvedli zástupci krajských silničářů. Celkem tak kraj zaplatí 36 milionů korun.

Majitelem rybníka je město Opočno, správcem silnice kraj a nájemcem rybníka je majitel rychnovského zámku Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský. Důvodem rekonstrukce hráze byl především špatný stav propustků, kterými se rybník vypouští a které mají odvádět přebytečnou vodu při povodních. Zrušeny byly tři bezpečnostní propustky a místo nich vznikl sdružený bezpečnostní přeliv společně s novou výpustí. Dosud poslední větší rekonstrukce propustků se odehrála ve druhé polovině 19. století.

Stavba byla rozdělená do dvou etap. První etapa rekonstrukce začala v polovině března pracemi na mostě přes Zlatý potok a na přestavbě propustků. Součástí první etapy bylo také odtěžení části hráze zhruba v šířce 40 metrů. V červnu začala druhá etapa zahrnující opravu vozovky, chodníku, veřejného osvětlení, zřízení trvalého odběrného místa požární vody a také sdruženého bezpečnostního přelivu.

Rybník Broumar, který vznikl v současné podobě zřejmě v 15. století, má výměru zhruba 60 hektarů. Při běžné provozní hladině je v rybníku zhruba 700.000 metrů krychlových vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, Broumar, Opočno, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice po hrázi rybníka Broumar v Opočně se otevře v listopadu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.