Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lidé ve Dvoře Králové si odhlasovali novou letní scénu na náměstí. Jde o projekt participativního rozpočtu

Už po třetí v historii města mohli obyvatelé Dvora Králové nad Labem hlasovat o projektech takzvaného participativního rozpočtu. Zapojilo se celkem 600 lidí. Nejvíce hlasů získal projekt Letní scény na náměstí Václava Hanky navrhovatele Oldřicha Skalického, jehož realizace by tak měla v příštím roce začít.

Nová letní scéna by měla vzniknout v jihozápadním rohu náměstí Václava Hanky, kde se v létě konají kulturní vystoupení nebo promítání letního kina. Cílem je upravit stávající prostor a vylepšit místo pro diváky i účinkující. 

„V rámci participativního rozpočtu chceme pořídit projektovou dokumentaci, zřídit elektrickou přípojku s dostatečnou kapacitou, posunout sloup veřejného osvětlení, částečně upravit zeleň a provést základní zemní práce. Upravený prostor by měl sloužit jako letní scéna Hankova domu a pro celou řadu dalších aktivit,“ popisuje v profilu projektu jeho navrhovatel Oldřich Skalický.  

Předpokládané náklady na vybudování letní scény se odhadují na půl milionu korun. Díky této ceně ještě zůstanou peníze na realizaci dalších projektů. Celkem bylo v participativním rozpočtu jeden milion korun. 

Podle tiskové zprávy radnice by se mělo zrealizovat i zastřešení autobusové zastávky a také rozšíření hřiště ve Smetanově ulici. Počtem hlasů jde o druhé a třetí místo v pomyslném žebříčku hlasujících. Zastávka získala 122 a hřiště 93 hlasů.  

Hlasování trvalo přesně dva týdny a za tu dobu se ho zúčastnilo 624 hlasujících. To je o zhruba 15 procent více než v loňském roce. Ve třetím ročníku lidé vybírali z osmi projektů.  

„To, že budeme v příštím roce realizovat hned tři záměry, považuji za skvělou zprávu. Vážím si toho, že se do participativního rozpočtu každý rok zapojuje víc občanů, ať už jako navrhovatelů nebo jako hlasujících, kteří tak projevují o rozvoj svého města zájem,“ dodal ve zprávě starosta Jan Jarolím (ANO). 

Ohodnoť článek

Foto MUDK

Štítky projekt, rozpočet, Dvůr Králové nad Labem, Jan Jarolím, letní, scéna, participativní, kultura, zastávka, hřiště, hlasování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé ve Dvoře Králové si odhlasovali novou letní scénu na náměstí. Jde o projekt participativního rozpočtu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.