Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Trutnov dnes odpoledne odhalí na Vesmíru plastiku Václava Havla

Václav Havel by dnes oslavil 87. narozeniny. Trutnov dnes na něj bude vzpomínat. Na fasádě budovy nově zrekonstruovaného kina Vesmír odhalí desku s plastickým reliéfem postavy českého státníka v životní velikosti.

Slavnostní odhalení se uskuteční v 17:00 před trutnovským Vesmírem, který se příhodně nachází na nábřeží Václava Havla. „Havel byl bezesporu nejvýznamnější osobností české polistopadové politiky a pro mnoho lidí je zosobněním demokratických hodnot a pozitivních změn ve společnosti. Už v antice a později v renesanci bylo obvyklé, že pozadí pro sochu tvořila významná veřejná budova. Tou je na nábřeží Václava Havla kino Vesmír, o kterém navíc víme, že ho Václav Havel v rámci Filmového festivalu mladých navštěvoval. Dílo současně vytváří pietní místo, kde je možné památku prvního českého prezidenta důstojně uctít,“ vysvětluje umístění Michal Rosa, starosta města Trutnova.

Autorem uměleckého díla je akademický sochař Michal Gabriel, s jehož tvorbou se Trutnováci denně setkávají. Vedle společenského centra UFFO je instalována Smečka a Slovanské náměstí střeží socha lva. Výrobu a instalaci pamětní desky zajistí trutnovská rodinná firma Kasper KOVO, s. r. o. Celkové náklady za pořízení jsou zhruba 3 miliony korun.

Setkání k uctění památky se zúčastní jak pozvaní hosté a přátelé z blízkého okruhu Václava Havla, tak je vítána i široká veřejnost. Po slavnostním odhalení bude v 17:45 následovat promítání snímku Občan Havel z roku 2007 v sále Modrá galaxie. Lidé si tak v tomto dokumentárním filmu mohou připomenout osobnost českého státníka, dramatika a disidenta. S ohledem na omezenou kapacitu sálu byla zvolena varianta vstupného za symbolickou částku 50 Kč. Vstupenky je možné zakoupit na místě v pokladně kina či předem na www.uffo.cz.

Co říkáte na nápad zřídit v Trutnově pietní místo Václava Havla?

Celkem hlasovalo115 čtenářů

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloš Šálek

Štítky Václav Havel, kino, vesmír, Trutnov, Michal Rosa, Michal Gabriel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov dnes odpoledne odhalí na Vesmíru plastiku Václava Havla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.